Prinses voor eventjes danMirjam Mous

Terug naar lijst
 

Prinses voor eventjes dan

Titel: Prinses voor eventjes dan
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2003
ISBN: 978 90 269 9683 2
Illustraties: Marja Meijer

Terug naar lijst

Prinses van de straat

'Zelfs de grootste kamers worden heel erg klein als je er niet uit kunt.' En dus wil Bo, de hoofdpersoon uit 'Prinses voor eventjes dan' van Mirjam Mous, niet in een prachtig groot paleis wonen. Ze wil buiten leven, waar niemand de baas over haar is.

Mous heeft al verschillende boeken geschreven, zowel voor kinderen in de middenbouw als voor oudere jeugd. Met name de jongere kinderen lezen haar boeken enthousiast. Ook van dit boek zullen weer velen genieten. Droomt iedereen er niet stiekem van om prins of prinses te zijn?

Bo heeft geen ouders en leeft op straat. Als ze op een dag aangereden wordt door de chauffeur van de koningin, neemt hij haar mee naar het paleis. Hij probeert angstvallig Bo verborgen te houden voor de koningin, maar deze ontdekt Bo per ongeluk toch. De chauffeur verwacht dat de koningin woedend is, maar die blijkt juist erg enthousiast. Ze heeft zelf geen kinderen en is blij dat er eindelijk iemand is die haar misschien op kan volgen.

De koningin doet er alles aan om te zorgen dat Bo het naar haar zin heeft, zodat ze in het paleis wil blijven. Ze overlaadt haar met dure cadeaus en mooie kleren. Maar het enige dat Bo wil, is haar vrijheid. En vrijheid en het koninklijk paleis gaan niet samen. Bo besluit de koningin te laten zien wat vrijheid is: oud brood halen bij de warme bakker en dat lekker rustig opeten voor de winkel met de tv's. Daarna gaan ze naar het park. Als Bo en de lijfwachten even niet opletten, is de koningin er zomaar opeens vandoor. De lijfwachten denken dat ze ontvoerd is. Bo valt even in als koningin, maar gaat daarna snel naar haar op zoek, want ze wil zo vlug mogelijk weer terug naar haar leven op straat.

Het verhaal is niet erg origineel, maar het is vlot geschreven. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de tekeningen. Die geven goed weer waar het verhaal over gaat, maar niets meer dan dat. Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen, vaak paginagrote, zwart-wit illustratie.

Het boek zal bij de meeste meiden vanaf 8 jaar gretig aftrek vinden. Het wordt niet het boek dat zij zich altijd zullen blijven herinneren, maar dat hoeft niet. Ze smullen er nu van. Jongere kinderen luisteren zeker graag als dit boek voorgelezen wordt.
 

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.