Portiek ZeezichtAnnejan Mieras

Terug naar lijst
 

Portiek Zeezicht

Titel: Portiek Zeezicht
Auteur: Annejan Mieras
Uitgeverij: Lemniscaat, 2018
ISBN: 978 90 477 1100 1
Illustraties: Marc Suvaal

Terug naar lijst

Een normaal verhaal in een bijzonder mooi jasje

Lijkt ‘Portiek Zeezicht’ je misschien een beetje saai, als je het omslag bekijkt? Lees dan tóch maar even de eerste paar bladzijden. De kans is groot dat je daarna niet meer bent weg te slaan uit deze portiekflat. Je leert Fenna, haar moeder Maria en de andere bewoners kennen alsof ze je eigen buren zijn. Het is net of de bewoners familie zijn van elkaar. En van jou. De buren vormen een gemengd gezelschap. In de portiek wonen onder andere twee nieuwsgierige zussen (al veertig jaar!), de Poolse Janek die steeds bloemen meeneemt voor Maria, een verhuizer en een groepje studenten…

Het verhaal speelt zich grotendeels af in en om de flat. Aan het begin van het boek ontmoet Fenna Charlie, de dochter van de nieuwste flatbewoner Benedict. Op woensdagmiddag bezoekt Charlie haar vader. De vrouw die hierbij aanwezig is, noemt Charlie ‘mevrouw Somebody’. Dat dit iemand van Jeugdzorg is, ontdekt Fenna pas later. Eerst is Fenna niet zo positief over Charlie: ‘Ze heef nogal kapsones.’ Maar langzaamaan groeien ze naar elkaar toe. De grootste overeenkomst tussen Fenna en Charlie is dat ze allebei een vader hebben die het te druk heeft met zichzelf.

Fenna’s ouders zijn gescheiden. Het familiewerkstuk dat ze voor het familieproject op school moet maken, is een slepend probleem door het boek heen. Want ja, hoe komt ze aan informatie over haar vaders kant van de familie, als ze bijna nooit naar hem toe kan?

‘Eerst ging ze om het weekend. Nu nog maar één keer in de maand. Als hij niet afzegt.’

Fenna’s vader heeft hoofdpijn en kopzorgen. Hij is somber. Alles is hem te veel en hij twijfelt aan alles. Met het gevolg dat hij meestal afzegt en Fenna hem een ‘pokkepa’ vindt. Annejan Mieras zegt veel zonder het écht te zeggen. Ze verstaat de kunst van het ‘tussen de regels door schrijven’. Ze kiest precies de goede woorden en beelden om gevoelens en situaties aan de lezer te laten zien. Misschien mist Fenna haar pokkepa meer dan ze wil toegeven: ‘Fenna voelt ineens aan haar keel hoe ze haar vader mist. Het woord ‘papa’ is stroef geworden.’ En boosheid verwoordt de schrijfster bijvoorbeeld zo: ‘Fenna smijt de chrysanten op de stoep.’

‘Portiek Zeezicht’ gaat over familie, buren, scheiden en een waardevolle vriendschap. En terloops maak je kennis met een onderwerp waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: een eenzame uitvaart. Fenna doet een snuffelstage bij haar buurman die ‘begrafenaar’ is. Samen met hem gaat ze naar de begrafenis van een man die geen vrienden of familie heeft.

Je merkt aan niets dat dit pas het eerste boek is van Annejan Mieras. Ze schrijft beeldend, sfeervol en vlot, met een heerlijk leesbaar boek als resultaat. Het is een normaal verhaal over normale mensen met allemaal hun eigen bijzonderheden, door de schrijfster opgetekend in een bijzonder mooi boek.

Karine.

Leestip: Een heel ander verhaal dat zich ook afspeelt in een flat, is De DierenRidders. Een pony op drie hoog van Iris Boter en Mark Janssen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.