PopNicky Singer

Terug naar lijst
 

Pop

Titel: Pop
Auteur: Nicky Singer
Uitgeverij: Facet, 2003
ISBN: 978 90 501 6403 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Verhalen als wapen tegen de waarheid

Verhalen verzinnen kan een aangename bezigheid zijn. Je mag zelf bepalen wat er gebeurt en hoe het afloopt. In verhalen is alles mogelijk. Maar als verhalen de werkelijkheid gaan vervangen en je zelf gaat geloven wat je verzonnen hebt, gaat er toch iets mis. Tilly is veertien jaar en zij gebruikt haar verhalen om de werkelijkheid niet onder ogen te hoeven zien. Ze creëert zo een woud van verzinsels waarin de werkelijkheid slechts een vage echo is.

In het eerste hoofdstuk van 'Pop' van Nicky Singer vertelt Tilly over het overlijden van haar moeder. Hoe het is gegaan en dat ze van haar moeder op haar sterfbed een pop kreeg, door haar moeder zelf gemaakt uit stukjes kleding die ze zelf gedragen heeft. De pop, Gerda, is volgens Tilly niet zomaar een pop. Ze praat tegen Tilly. Soms vertelt ze haar zelfs wat ze moet doen. Eigenlijk is Gerda de enige waar Tilly contact mee heeft. Met haar vader heeft ze slechts een oppervlakkige band en haar oma, bij wie Tilly woont, houdt ze op afstand. Contact met leeftijdsgenoten heeft ze nauwelijks.

Al snel bekruipt je het gevoel dat er veel niet klopt in Tilly's verhaal. De pratende pop is nog uit te leggen als iets dat zich in haar eigen hoofd afspeelt. Maar bijvoorbeeld wat Tilly vertelt over de reactie van haar omgeving op het overlijden van haar moeder, is op zijn zachtst gezegd vreemd. Ook wordt nergens duidelijk waar Tilly's moeder aan overleden is en vertelt Tilly niets over de begrafenis of crematie. Doordat Tilly's verhaal de enige informatie is die je hebt, is het vaak moeilijk te begrijpen wat er nou echt gebeurt.

Gelukkig maakt Tilly kennis met Jan. Hij is geadopteerd en komt oorspronkelijk uit Chili. Ook Jan heeft een pop, een heel klein poppetje dat zijn Chileense moeder symboliseert. Hij is net als Tilly een éénling en worstelt met de vraag waar hij thuishoort. Bij zijn Chileense moeder, als ze nog leeft, of bij zijn Engelse ouders. Het contact dat tussen Tilly en Jan ontstaat, is voor beiden van groot belang. Zonder dat ze het weten helpen ze elkaar beter met hun problemen om te gaan.

'Pop' van Nicky Singer is geen boek voor het grote publiek. Je moet er tegen kunnen. De onduidelijkheid over wat er nou werkelijk gebeurt en wat door Tilly verzonnen is, geeft vaak een onprettig zwevend gevoel. Maar als je bereid bent het avontuur met Tilly aan te gaan en je niet stoort aan de soms vergezochte symboliek, heb je aan 'Pop' een zeer interessant boek dat nog lang na zal galmen.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.