Pluis is het zatPépé Smit

Terug naar lijst
 

Pluis is het zat

Titel: Pluis is het zat
Auteur: Pépé Smit
Uitgeverij: De Harmonie, 2014
ISBN: 978 90 761 6898 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Jong, wild en avontuurlijk

Je hebt een lief moederkonijn met een buik vol… en dan heb je ineens kleine blote worstjes… één heeft haartjes en ziet er heel anders uit, veel groter en veel pluizeriger… Tatataaa!!!

Het is… PLUIS, een ragebol met heel veel haar dat alle kanten uit steekt, met vertederende ogen en met hele grote voeten, prachtig getekend door Pépé Smit. Pluis is een tam konijn. Zeggen ze. En ze ziet er ook anders uit. Maar ja, anders betekent niet altijd slechter. De man van de dierenwinkel vindt dat ook. Hij zet haar achter het raam, met bordjes erbij: ‘Tam Konijn’, ‘prachtvacht’.

Op een dag stapt een man de dierenwinkel binnen, op zoek naar een cadeau voor zijn jarige dochter Veronica. En wat is er nu een mooier cadeau dan onze Pluis! Maar of zij dit zelf ook vindt? Opeens zit Pluis, met een beteuterd gezichtje, in een donkere doos op weg naar Veronica.

Ja, Veronica vindt Pluis een prachtig cadeau, maar wel voor even. Ze krijgt van haar vriendin Frederique een: ‘make-updoos.’ Dat is opeens veel interessanter. De meisjes slaan meteen aan het make-uppen. Totdat er niets meer te make-uppen valt. Gelukkig is Pluis er nog. Ze krijgt rode lippenstift op, haar nagels worden gelakt…

Maar dan pikt Pluis het niet langer! Ze ontsnapt en rent door het bos, glijdt uit over een steentje en valt van de heuvel naar beneden… bovenop een vos. De vos ligt voor pampus. Willem, het wilde konijn, is onder de indruk. Pluis en hij worden vriendjes en ja, van het een komt het ander, ook bij Pluis en Willem.

En toen was er weer :

Je hebt een lief moederkonijn met een buik vol… dan heb je ineens kleine blote worstjes… één heeft haartjes en ziet er heel anders uit, veel groter en veel pluizeriger… Tatataaa!!!

De prenten van Pépé Smit zijn prachtig getekend, de mooie konijnenkoppies vol expressie. De achtergronden van alle prenten zijn beige van kleur, waardoor de pluizige Pluis nog beter naar voren komt, vooral wanneer zij wordt gemake-upt. Er staan weinig details op de prenten maar dat is ook niet nodig om je in te leven in het verhaal. Het zijn vooral de gezichtsuitdrukkingen waardoor je meeleeft met Pluis en al haar avonturen.

Pépé Smit schrijft een prachtig verhaal, over geboren worden, over anders zijn, over gescheiden worden van je familie, over vriendschap en over verliefdheid.

Maar ook over dapper zijn, over hoe je zelf met anders zijn kunt omgaan. Anders zijn dan anderen kan je juist ook veel voordelen opleveren.

Veel vraagtekens roept de titel ‘Pluis is het zat’ op, maar eigenlijk ook weer niet… of wel??

Lees maar en pak je eigen leesvoordeel…

Paula.

Vind je het leuk om over onverwachte huisdieren te lezen? Kijk dan eens naar ‘Siebe schaap wil ook een mensje’ van Kirsten Boie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.