Plotseling diep in het woudAmos Oz

Terug naar lijst
 

Plotseling diep in het woud

Titel: Plotseling diep in het woud
Auteur: Amos Oz
Uitgeverij: De Bezige Bij, 2008
ISBN: 978 90 234 2889 3
Illustraties: Georg Hallensleben

Terug naar lijst

Donkere geheimen

Als je het boek ‘Plotseling diep in het woud’ van Amos Oz voor je hebt liggen, kijk dan eerst eens rustig naar de voorkant. De tekening in diepblauw en groen is met een paar penseelstreken neergezet. Toch snap je meteen dat je door een raam naar buiten kijkt en tegen de donkere nachthemel dieren voorbij ziet komen. Een konijn, een geit, een hond, muizen… en daar rechts, ja, daar, een been en een jaspand. Van wie?

En kijk nu eens verder: al bladerend (het papier is glad onder je vingers) kom je nog veel meer van die donkergloeiende, geheimzinnige tekeningen tegen. Want dit is een boek vol geheimen. Maja en Matti wonen in een dorp aan het einde van de wereld en daar is iets gebeurd, op een nacht, lang geleden, waar niemand over wil praten.

´(…) in één nacht, een druipende, regenachtige winternacht, waren alle dieren uit het dorp verdwenen, vee, vogels, vissen, insecten en reptielen, en de volgende dag waren in het hele dorp alleen nog de inwoners en hun kinderen overgebleven.´

Stel je eens voor! Maja en Matti weten niet beter, die hebben de dieren nooit meegemaakt. Maar de oudere mensen in het dorp weten het nog best. Toch wordt er niks gezegd. Als de kinderen vragen stellen, krijgen ze geen echt antwoord.

Weet je wat het meest opvalt als er geen dieren meer zijn? De stilte. Overdag loeit er geen koe, tjilpt er geen vogel, blaft er geen hond. En ’s nachts is die stilte ‘nog zwaarder en dikker dan overdag’, dan vluchten de mensen hun huizen in, sluiten de deuren en de luiken en durven pas weer naar buiten als het licht is. Want ’s nachts waart de berggeest Nehi door het dorp…

Op een dag gebeurt er iets heel bijzonders, iets zo bijzonders en geheims, dat Matti en Maja een besluit nemen: ze gaan naar het donkere woud. Op zoek naar de dieren. Dat wordt een beklemmende, opwindende tocht met een onverwacht einde.

Amos Oz schrijft dit prachtige verhaal in zinnen die stromen als het water van de beek, vol rijm en ritme. Hij tovert je een hele nieuwe wereld voor ogen. Je ziet de lege hemel, hoort de stilte en ruikt de ‘vage geur van duisternis’ die het dorp vanuit de dichte naaldbossen binnenzweeft, zelfs op de mooiste zomerdag.

Maar die wereld heeft toch niets te maken met die van ons? Nou en of! Want eigenlijk gaat dit boek over alle mensen. Over jou en mij. Over de dingen die we doen, waar we niet trots op zijn. Over de fouten die we maken, de ruzies, die altijd twee kanten hebben. Als we eerlijk zijn, kunnen we dat best toegeven. En dan zou de wereld er anders uitzien…

Hanneke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.