PlasmanJaap Robben

Terug naar lijst
 

Plasman

Titel: Plasman
Auteur: Jaap Robben
Uitgeverij: Gottmer, 2017
ISBN: 978 90 257 6747 1
Illustraties: Benjamin Leroy

Terug naar lijst

Een ongewone held met plaskracht

Houd jij van verhalen over superhelden? En droom jij ervan ooit een superheld te worden, maar weet je niet wat jouw speciale kracht is? Misschien hoef je niet verder te zoeken en ben je allang een superheld, zonder dat je het weet! Je hebt alleen nog geen kans gekregen jouw kracht te gebruiken en er levens mee te redden! Wie weet heb jij wel net zo’n superkracht als Plasman…

Over hem maakten Jaap Robben en Benjamin Leroy het superprentenboek ‘Plasman’.  Plasman is een superheld over wie niet zo vaak verhalen worden verteld. Toch heeft hij bijzondere krachten. Zo kan hij een heel zwembad vullen ‘wanneer-ie echt heel nodig moet’ en kan hij supergoed richten als hij plast: hij ‘raakt zonder spetters de toiletpot met een mooie rechte straal’. Maar wat heb je aan die krachten als je ze niet kunt gebruiken voor een superheldendaad?

Als op een dag Beertje om hulp roept omdat de Verschrikkelijke Sneeuwman achter hem aan zit, krijgt Plasman de kans om zijn superheldenkracht te gebruiken. Superman ligt namelijk ziek op de bank en Spidermans pak moet door mama worden gemaakt. Als ook Mega Cindy niet beschikbaar is omdat zij haar bord eerst moet leegeten, kan niemand anders dan Plasman Beertje redden uit de handen van dit afschuwelijke monster. En dat doet Plasman dan ook. Per ongeluk… Hij plast en plast en plast, zolang en zoveel, daar kan het sneeuwmonster niet tegenop.

Eindelijk heeft Plasman een heldenverhaal dat verteld kan worden. ‘Terwijl de kleine held op handen door de straten wordt gedragen, vertelt iedereen aan elkaar hoe Plasman de Sneeuwman heeft verslagen.’ Jaap Robben schreef zijn verhaal op rijm op, waardoor het fijn voorleest. De woorden en ritmische zinnen zijn in rood gedrukt en vormen één geheel met de tekeningen, waar de kleur geel een grote rol in speelt.

Benjamin Leroy tekende Plasman als een echte superheld en gaf hem een passende outfit: een wit pak met gele handschoenen en gele laarzen, een masker, een cape en niet te vergeten een eigen symbool: een zwart rondje met in het midden een gele druppel. De stripachtige tekeningen doen een beetje denken aan de tekenstijl van de superheldenstrips uit de tijd van jouw opa en oma. Leroy geeft er zijn eigen draai aan: als je de boeken over Suzie Ruzie kent, herken je Leroy’s tekenstijl meteen.

Met ‘Plasman’ heb je een lief verhaal in handen over een echte superheld. Voor iedereen die nog weleens een plasongelukje heeft! Een prentenboek met omdenkboodschap: maak van de dingen die soms minder leuk zijn je kracht! Zo zit er ook in jou een superheld.

Yvonne.

Leestip: Kun je niet genoeg krijgen van ongewone helden? Lees dan Held op sokkenvan Bette Westera

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.