Plan CSimone Arts

Terug naar lijst
 

Plan C

Titel: Plan C
Auteur: Simone Arts
Uitgeverij: Holland, 2015
ISBN: 978 90 251 1313 1
Illustraties: Sam Loman

Terug naar lijst

Hij moet nog even wennen…

Plan A: Diede krijgt een pleegbroer! En dat vindt ze geweldig, want ze heeft er genoeg van om enig kind te zijn. Zal haar nieuwe broer van basketbal houden, net als zijzelf? Zal ze gezellig met hem kunnen kletsen op haar kamer? Zal hij grappig zijn? Ze kan bijna niet wachten tot Cees er is.
Maar Diedes pleegbroer is heel anders dan ze had verwacht. Hij zegt bijna niets. Hij ziet er slordig uit. Hij gaat nors zijn eigen gang. Hij zit het liefst in zijn eentje op zijn kamer. En hij geeft niks om basketbal.

‘Ik hoop dat hij snel went,’ zegt Fem.
‘Ik ook,’ zucht ik. ‘We moeten hem even tijd geven.’
‘Hoelang duurt “even”, weet je dat?’
‘Nee, dat verschilt per kind en per situatie.’
‘Als het niet lukt, gaan we gewoon over op plan B,’ zegt Fem kordaat. ‘Dan kom je gewoon gezellig bij ons wonen!’


Cees zelf heeft ook een plan: plan C. Niemand heeft hem gevraagd of hij wel ergens anders wil wonen. Hij werd zomaar uit huis geplaatst, terwijl zijn opa en zijn moeder echt niet zonder hem kunnen. Hij moet wennen aan dat nieuwe gezin en aan dat kletsende pleegzusje. Hij moet naar een andere school, met andere kinderen.
‘Niets is hetzelfde als thuis en ik moet het allemaal maar gewoon vinden en leuk en fijn.’
Cees wil gewoon terug.

In ‘Plan C’ laat Simone Arts zien hoe moeilijk het kan zijn als je ineens een pleegbroer krijgt. Diede had een gezellige jongen verwacht, iemand als haar vriendje Guus of als Filip, de tweelingbroer van haar vriendin Fem. De werkelijkheid is heel anders. Cees lijkt helemaal niet blij of dankbaar dat hij bij hen mag wonen. En Diede doet nog wel zo haar best om aardig voor hem te zijn! Daarbij is het ook wel eens lastig dat haar ouders nu veel aandacht besteden aan Cees en geen meer tijd hebben om naar haar basketbalwedstrijden te komen kijken.
Maar ook voor Cees is het allemaal niet zo eenvoudig. Hij piekert veel en voelt zich alleen. Heel langzaam krijg je, samen met Diede, in de gaten wat er nou precies aan de hand is met Cees’ moeder en waarom zij niet voor haar kind kan zorgen.

In ‘Plan C’ lees je vanuit twee kanten over pleegzorg: Diede en Cees vertellen om beurten waar je allemaal tegenaan kunt lopen, waardoor je voor hen allebei begrip kunt opbrengen. Het valt niet mee om ineens een broer of zus erbij te hebben!

Daarnaast is ‘Plan C’ natuurlijk ook een lekker leesboek over een meisje van elf dat met haar vriendin giechelt en zo graag basketbal speelt.
Plan D: het moet toch goed komen met Diede en Cees?

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over een kind dat niet meer bij zijn eigen ouders woont? Lees dan de recensie van ‘Moeder nummer nul’ van Marjolijn Hof.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.