PitstopSanne Parlevliet

Terug naar lijst
 

Pitstop

Titel: Pitstop
Auteur: Sanne Parlevliet
Uitgeverij: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2014
ISBN: 978 90 8967 153 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Is er nog post?

Zijn vader ging bij hen weg en zijn moeder ging in bed liggen. Dat is een korte samenvatting van wat er gebeurd is in het leven van Arnold. Sinds die tijd staat hij er alleen voor. Alsof hij al niet eenzaam genoeg was. Toch probeert hij zo goed mogelijk voor zijn moeder te zorgen. Tussendoor moet hij naar school. Het enige waar Arnold naar uitkijkt, zijn de bezoekjes van Sjon de postbode. Die wipt in zijn pauze even aan voor een bakje koffie. ‘Pitstop’ noemt Sjon het zelf. Arnold wacht op nieuws van zijn vader. Die had immers beloofd hem te zullen schrijven…

De start van Arnold op de middelbare school gaat niet gemakkelijk. Hij voelt zich anders dan de rest en doet er alles aan om zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Pauzes brengt hij door op de wc, de enige plek waar het veilig is. Zijn klasgenoten zijn niet echt aardig voor hem, maar gepest wordt hij ook niet. Schrijfster Sanne Parlevliet kruipt heel goed in de huid van Arnold om te beschrijven hoe je je dan toch een buitenstaander kunt voelen. Zijn thuissituatie helpt niet echt mee. Arnold is bezorgd, maar tegelijkertijd ook heel kwaad op zijn moeder. Die strijd maakt de schrijfster mooi duidelijk:

”Nog even wakker blijven, mam,” zeg ik zacht. ”Je moet iets drinken”. “Wat zou ik zonder jou…” “Stil maar,” zeg ik snel. Ik wil het niet horen. Ik wil niet horen dat ze zonder mij niet zou weten wat ze precies zou moeten. Want altijd als ze dat zegt ga ik precies het tegenovergestelde denken. Dat ze zonder mij misschien juist wél zou weten wat ze zou moeten. Dat ze zonder mij wel uit bed zou komen. Dat ze zonder mij gedwongen zou zijn om voor zichzelf te zorgen. Dat misschien niet zij, maar ik haar in bed houd.

Postbode Sjon doet erg zijn best vrienden te worden met Arnold. Hij wil iemand zijn die heel belangrijk voor hem is. Dat maakt Arnold wel een beetje zenuwachtig. Maar het geeft ook een fijn gevoel. Sjon heeft altijd wel iets grappigs te vertellen. En soms kan hij gewoon heel goed luisteren. Hij bekijkt de dingen op een andere manier. Hij heeft het er niet over dat hij vrienden moet maken en erop uit moet omdat hij anders vereenzaamt, zoals zijn moeder beweert. Langzaam gaat Arnold zijn leven en zichzelf op een nieuwe manier bekijken. En zo gebeurt het zomaar dat hij op school een voorzichtige vriendschap sluit.

Brieven van zijn vader krijgt Arnold nog steeds niet. Zelfs geen kaartje op zijn verjaardag. Daar snapt hij niks van. Er móet iets niet kloppen. Langzamerhand komt Arnold erachter hoe het zit. Dat blijft tot het einde spannend!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.