Pita en Svenne: de vader met de grote schoenenMoni Nilsson

Terug naar lijst
 

Pita en Svenne: de vader met de grote schoenen

Titel: Pita en Svenne: de vader met de grote schoenen
Auteur: Moni Nilsson
Uitgeverij: Moon, 2012
ISBN: 978 90 488 1353 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Gelukkig ongelukkig scheidingskind

Wat het is om twaalf jaar oud te zijn en ongelukkig om de scheiding van haar ouders, daarover vertelt Pita. Tegelijk voelt ze zich ook gelukkig, want ze is verliefd én heeft een beste vriend. Best ingewikkeld. Nog ingewikkelder wordt het als Pita merkt dat ook volwassenen niet altijd overal een antwoord op hebben. In ieder geval Pita’s vader niet, ondanks dat hij een heel belangrijke baan heeft. Pita weet niet beter dan dat hij een heel kleine vader (1 meter en 63 centimeter) met heel grote schoenen is.

Niemand heeft zulke grote schoenen als hij. Dat ziet er grappig uit. Eerst komen zijn schoenen, en daar achteraan komt mijn vader pas.

Hoe het echt zit met de schoenen van Pita’s vader, lees je pas aan het einde van ‘Pita en Svenne: de vader met de grote schoenen’ van de Zweedse schrijfster Moni Nilsson. Eerst maakt Pita van alles mee, vooral met Svenne, haar beste vriend. Svenne bedenkt allerlei rare dingen zoals portglazen voor zijn ogen zetten. De glazen blijven vast zitten en Svenne moet ze in het ziekenhuis laten weghalen. De conclusie van Pita:

Svenne is echt helemaal gestoord. Maar dat geeft niks. Ik hou van psycho’s!

Net zo bepalend in Pita’s leven als Svenne is het feit dat ze een scheidingskind is. En die horen ongelukkig te zijn, of niet? Pita pendelt met haar broer Bento tussen de huizen van hun moeder en hun vader. Vanwege zijn drukke baan is de vader veel weg. Daarom neemt hij voor de kinderen een oppas. Als Pita en Bento erachter komen dat de oppas bij hun vader in bed slaapt, zorgen ze er snel voor dat ze niet terugkomt. Moni Nilsson beschrijft erg goed hoe vervelend en verwarrend kinderen hun gescheiden ouders vinden. Ouders die zich zo druk maken over hun eigen problemen, dat ze weinig oog voor hun kinderen hebben.

Maar Pita heeft gelukkig ook iets anders wat haar bezighoudt. Dat is Lino, de jongen uit haar klas op wie ze stiekem verliefd is en die haar helemaal verlegen maakt.

Als ik in mijn fantasie met hem praat, gaat het net zo makkelijk als met Svenne, of met wie dan ook. In mijn fantasie kan ik over muziek, tv-programma’s en over liefde praten. Maar als ik in het echt met hem praat, klink ik ontzettend stom, als er al iets uit mijn mond komt. Best een beetje lastig.

Net zoals met Pita en haar vader, komt het ook met Pita en Lino aan het einde goed. Dat heb je als lezer ook wel nodig, want in dit verhaal gebeurt alles tegelijk – net als in het leven, vooral als je twaalf bent.

P.S. Moni Nilsson heeft nog veel meer Pita en Svenne-boeken geschreven. Zullen we samen aan de uitgeverij vragen om ook die te vertalen?

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.