PiratenbloedAnnejoke Smids

Terug naar lijst
 

Piratenbloed

Titel: Piratenbloed
Auteur: Annejoke Smids
Uitgeverij: Ploegsma, 2003
ISBN: 978 90 216 1616 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Geheimzinnige brieven en spookschepen

Het leven aan boord van een koopvaardijschip in de 17e eeuw was geen pretje. Zeker niet als je een simpel scheepsmaatje bent, zoals Sebastiaan. Hij monstert aan op de Katharina om de kost te verdienen voor zijn familie. Op een dag krijgen ze bezoek van drie vreemde schipbreukelingen. Wanneer ze een ontmoeting hebben met een merkwaardig spookschip en de Katharina vlak daarna vergaat, komt Sebastiaan met twee overgebleven bemanningsleden Victor en Gort terecht bij piraten. Dit is het begin van ‘Piratenbloed’, een onvervalst avontuurlijk actieverhaal.

Sebastiaan worstelt in het begin nogal met zijn nieuwe leven als piraat. Hij voelt zich een verrader als hij andere koopvaardijschepen van hun voorraden berooft en de arme bemanning de schrik van hun leven aanjaagt. Gaandeweg krijgt hij echter meer sympathie voor de piraten, die hem opgenomen hebben in hun gemeenschap. En als hij in de leer mag bij Fenmore, de kapitein van het mooiste en snelste piratenschip van de piratenvloot, ‘The Black Joke’, is hij dolgelukkig.

Schrijfster Annejoke Smids weet Sebastiaans gevoelens goed over te brengen. Door haar vlotte schrijfstijl kun je je gemakkelijk inleven in de gevoelens van Sebastiaan. Het knappe is dat de schrijfster Sebastiaan heel echt neerzet, zonder dat dit ten koste gaat van de vaart van het verhaal. Want die zit er goed in. Je wordt meegenomen op de strooptochten van de piraten en voelt de wind op volle zee bijna door je eigen haren razen!

Maar gaandeweg verandert er iets in het piratenkamp. Als ook de bemanning van de piratenvloot een ontmoeting heeft met het merkwaardige spookschip, keren de piraten zich tegen Sebastiaan. Hij moet nu op een geheime missie om te bewijzen dat hij echt piratenbloed heeft. De achterflap van het boek is hierin wel misleidend. Als je die mag geloven, gaat het hele boek over deze missie, maar het is slechts een gedeelte van het verhaal. Dat is niet zo erg, want nu heeft het verhaal een goede opbouw en word je echt ingeleid in de geheimen van het spookschip.

‘Piratenbloed’ is niet alleen een spannend actieverhaal, je krijgt ook veel informatie over het leven van piraten in de 17e eeuw. Gelukkig gebeurt dit zonder afbreuk te doen aan de vaart van het verhaal. De informatie is mooi door het verhaal heen verweven, zodat het bijna nergens saai wordt. Het verhaal is verzonnen, maar de feiten kloppen. Dit maakt het boek erg realistisch. Jammer is wel dat de ontknoping onrealistisch overkomt vergeleken bij de rest van het verhaal. Maar dat doet geen afbreuk aan de spanning, want die zit erin tot de laatste bladzijde!

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.