Piraten!Celia Rees

Terug naar lijst
 

Piraten!

Titel: Piraten!
Auteur: Celia Rees
Uitgeverij: Van Goor, 2004
ISBN: 978 90 000 3550 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken!
 

Meisjes deden in de achttiende eeuw niet veel anders dan lezen, handwerken en mooi zijn. Gek doen met andere kinderen was er niet bij; vanaf een jaar of tien, diende je je als volwassene te gedragen. Meisjes werden jong uitgehuwelijkt, soms al op hun veertiende! Vaak aan een man die ze niet eens kenden. En als je getrouwd was, begon het weer van voren af aan; lezen, handwerken en mooi zijn. En vooruit, kinderen krijgen mag ook.

Nancy Kington is in ‘Piraten’ van Celia Rees, niet van plan een domme, uitgehuwelijkte echtgenote te worden. Ze is opgegroeid zonder moeder en haar vader liet haar redelijk vrij. Ze is verliefd op haar jeugdvriendje William, die op zee werkt en spaart om met Nancy te kunnen trouwen. Maar als haar vader hertrouwt en niet veel later sterft, verandert het leven van Nancy voorgoed. Ze wordt door haar hebzuchtige stiefmoeder uitgehuwelijkt aan een rijke, maar tirannieke Braziliaan, met een plantage op Jamaica. Nancy is daar diepongelukkig, al maakt ze wel een paar goede vrienden: de slavin Minerva en haar moeder Phillis.

Na een noodlottig ongeluk vluchten ze samen de bergen in. Nancy, Minerva en Phillis verschuilen zich bij de marrons, een groep vogelvrijen, die in de bergen woont. Maar de Braziliaan laat Nancy niet zomaar gaan en komt hen achterna. Als een groep piraten bij de marrons langskomt, sluiten Nancy en Minerva zich bij hen aan. Zo begint een spannend kat-en-muis spel tussen Nancy en de Braziliaan. Ondertussen probeert Nancy van het wilde piratenleven te genieten, en ze gaat op zoek naar William. Want met hém zal ze op een dag trouwen!

Na de film ‘Pirates of the Carribean’ zijn verhalen over piraten weer helemaal hot en dit boek valt dus mooi samen met de hype. Het leuke is dat het verhaal over twee vróuwelijke piraten gaat. Daar wisten we nog niet zoveel over! Celia Rees heeft zich maandenlang verdiept in dit thema en dat is aan het boek af te zien. Het verhaal is geloofwaardig en piraten blijken helemaal niet zo misdadig te zijn als je in de geschiedenisboekjes leest.

Bovendien blijft Nancy ondanks alles een meisje van haar tijd; ze wil haar grote liefde vinden, trouwen en kinderen krijgen. Ze is dan ook geen moment ‘een meisje dat met de jongens mee wil doen’, maar gewoon zichzelf. Niettemin geniet ze van haar vrijheid op zee, en jij met haar als je verder leest. Je krijgt bíjna de neiging om een cruise richting de Caribische Eilanden te boeken!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.