Pippi LangkousAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Pippi Langkous

Titel: Pippi Langkous
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2012
ISBN: 978 90 216 7063 8
Illustraties: Carl Hollander

Terug naar lijst

Villa Kakelbont en zijn bewoners

Een meisje, dat samen met haar aapje en paard in een groot huis leeft, voor zichzelf zorgt en zo sterk is dat ze een paard kan optillen. Dat moet een bijzonder kind zijn.

Het hoofdpersonage uit het volgende boek ziet er zo uit: ‘(..) haar haar had dezelfde kleur als een wortel en het zat in twee stijve vlechtjes, die van haar hoofd af stonden. Haar neus leek op een aardappeltje en was helemaal gespikkeld door de zomersproeten. Onder die neus zat een nogal grote mond met spierwitte tanden’. Misschien kun je nu wel raden over welk meisje het gaat… Inderdaad, het is Pippi Langkous.

Het boek ‘Pippi Langkous’ begint met het verhaal waarin Pippi helemaal alleen in Villa Kakelbont komt wonen. Haar moeder is overleden toen Pippi nog heel jong was. Haar vader was kapitein, maar hij is overboord gewaaid tijdens een storm op zee. Pippi weet zeker dat hij nog een keer terug zal komen.

Naast Villa Kakelbont wonen Tommy en Annika met hun ouders. Deze kinderen zijn keurig opgevoed en vinden het erg fijn om bij Pippi te zijn, want daar gelden geen regels. Ze staan dan ook versteld van de dingen die Pippi doet en de fantasievolle dingen die ze vertelt. Samen met haar vader heeft ze veel van de wereld gezien en ze vertelt Tommy en Annika graag allerlei verhalen die ze in de verre landen heeft gehoord. Zo is het volgens Pippi helemaal niet erg wanneer tijdens het pannenkoeken bakken er een eidooier op haar hoofd terechtkomt: ‘Ik heb altijd gehoord dat eidooier goed is voor je haar (…) Jullie zullen zien dat het geweldig gaat groeien. In Brazilië lopen alle mensen rond met ei in hun haar. Daarom worden ze niet kaal. Maar één man was zo dom om zijn eieren op te eten in plaats van ze in zijn haar te smeren. Hij kreeg natuurlijk een kaal hoofd’.

De tekst van Astrid Lindgren leest makkelijk en staat vol met grapjes en fantasievolle verhalen die Pippi heeft meegemaakt. De tekst is grappig omdat Pippi de volwassenen te slim af is met haar brutale praatjes.

Carl Hollander maakte de tekeningen in het boek. Die zien er een beetje ouderwets uit. Dat komt omdat het boek vele jaren geleden is gemaakt. Daarnaast staan de lijnen die met inkt zijn getekend dicht op elkaar waardoor ze veel details laten zien. De kleuren waarmee de tekeningen zijn ingekleurd fleuren de illustratie gelukkig wat op.

Dus wil je een dik boek lezen met daarin de avonturen van een slim meisje dat brutaal is en heel veel fantasie heeft? Dan moet je ‘Pippi Langkous’ zeker een keer lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Paard met laarzenvan Jef Aerts.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.