Pippi en de dansende kerstboomAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Pippi en de dansende kerstboom

Titel: Pippi en de dansende kerstboom
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2003
ISBN: 978 90 216 1856 2
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Toch nog een nieuwe Pippi

Op 28 januari 2002 stierf Astrid Lindgren, de schrijfster van onder andere 'De gebroeders Leeuwenhart', 'Ronja de Roversdochter' en natuurlijk. Uiteraard verwachtte niemand dat er ooit nog een boek van deze schrijfster zou verschijnen. Toch is er nu een nieuw boek over Lindgrens grootste held, Pippi Langkous.

Vorig jaar is dit verhaal ontdekt in de Koninklijke Bibliotheek van Zweden. Het stond achter op een tekening van Ingrid Nyman, die de illustraties bij de Zweedse Pippi-verhalen verzorgt. Het verhaal verschijnt nu voor het eerst in boekvorm, maar valt helaas tegen na de prachtige verhalen die we over Pippi kennen. Het verhaal is droog en kent geen spanningsopbouw, alleen een aantal kleine gebeurtenissen achter elkaar.

Drie kinderen gaan een eenzame, saaie Kerst tegemoet. Hun moeder ligt in het ziekenhuis en vader zit op zee. De kinderen hebben geen kerstboom en krijgen geen cadeautjes. Maar Pippi gaat dit veranderen. Op een heel bijzondere manier, want ze brengt zelfs een dansende kerstboom mee! Pippi vindt dat Kerstmis ook voor kerstbomen niet saai mag zijn en dat is het natuurlijk wel als je de hele tijd stil moet staan. De kinderen én de kerstboom maken het vrolijkste kerstfeest ooit mee.

Dit nieuw ontdekte verhaal over Pippi is uitgegeven als prentenboek. De meeste illustraties beslaan een dubbele pagina. Illustratrice Annet Schaap heeft een geheel eigen Pippi getekend, die toch meteen als Pippi herkenbaar is met haar opvallende oranje vlechten, kniekousen in verschillende kleuren en grote rijglaarzen. Het is even wennen om de oude, vertrouwde Pippi om te ruilen voor deze nieuwe Pippi. Dit geldt echter vooral voor de voorlezer. Kinderen rond 4 jaar, voor wie dit verhaal bedoeld is, kennen de illustraties van Carl Hollander nog niet.

De illustraties van Annet Schaap vertellen soms meer dan de tekst. Als je het verhaal zou lezen zonder de tekeningen erbij te zien, kun je je afvragen hoe Pippi zomaar bij deze drie kinderen terecht komt. De illustraties tonen echter Pippi die door een feestelijk, gezellig dorp rijdt en dan een huis ontdekt dat er donker en absoluut niet feestelijk uitziet. De tekeningen zijn vrolijker en drukker op het moment dat Pippi de kinderen bezoekt en stralen daarmee de juiste sfeer uit.

Erg mooi is de manier waarop Schaap in haar illustraties laat zien hoe het jongste kind eerst bang is voor het aapje Meneer Nilsson, maar langzaamaan beste vriendjes met hem wordt. Zo gaat het ook met de Pippi van Schaap: na de gewenningsperiode gaan we allemaal houden van deze nieuwe Pippi.

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.