PikkuhenkiToon Tellegen

Terug naar lijst
 

Pikkuhenki

Titel: Pikkuhenki
Auteur: Toon Tellegen
Uitgeverij: Querido, 2006
ISBN: 978 90 451 0214 6
Illustraties: Marit Törnqvist

Terug naar lijst

Hoeveel gedachten passen er in één hoofd?

Er zijn veel boeken over heksen. Grappige verhalen met grappige tekeningen over grappige heksen. Dit boek is anders. Nu eens geen onhandig heksje dat haar toverspreuken steeds vergeet. Nu eens geen gemene heks die eigenlijk toch wel heel lief is. Dit boek gaat over Pikkuhenki, een echte heks! Om nachtmerries van te krijgen.

‘Langgeleden, in een land hier ver vandaan, leefde een heks die zó klein was dat ze onder een zandkorrel woonde, naast een stofje, achter een grassprietje.’ Pikkuhenki wil weten of ze, ook al is ze bijna onzichtbaar, macht heeft. En omdat ze zo klein is kan ze iets bijzonders. Ze kan zomaar iemands neus binnen vliegen rechtstreeks zijn gedachten in. ‘Daar was ze opeens niet meer klein. Want gedachten zijn zelf heel klein, nog honderdduizend keer kleiner dan het kleinste stofje. Want hoe zouden er anders zoveel gedachten in één hoofd passen?’ Als Pikkuhenki eenmaal iemands gedachten is binnengevlogen, dán heeft ze macht. Ze kan dan iedereen precies laten doen wat zij wil! Pikkuhenki wil graag ontdekken hoeveel macht ze heeft. Ze doet daarom veel slechte dingen, maar misschien per ongeluk, of misschien expres ook wel goede dingen.

Pikkuhenki is zo klein dat je ook niet te weten komt hoe ze eruit ziet. Marit Törnqvist, die dit boek illustreerde, heeft haar gewoon niet getekend. En dat is nog nooit gebeurd. Er is niet één prentenboek waarin de hoofdpersoon niet getekend is. Wat Marit verder wèl tekende is zo mooi dat je alleen daarom al dit boek moet bekijken. Ze kreeg hier zelfs een heel belangrijke prijs voor: de Gouden Penseel 2006. Marit Törnqvist tekende al veel kinderboeken. De tekeningen passen goed bij de sfeer van het boek: ze zijn natuurlijk niet lief en grappig, maar wel somber en soms zelfs eng. Het lijkt of je met Pikkuhenki meevliegt op haar bezemsteel over een donker sprookjesland, vol sneeuw, sombere paleizen en donkere bossen. Je ziet mensen dansen die niet blij zijn, je ziet een jongetje hard huilen, je ziet gevangen en grote grauwe mensenmassa’s. Maar Pikkuhenki zie je dus niet.

Bijzonder is dat Klaas ten Holt muziek schreef bij het verhaal. Op de cd, die bij het boek zit, hoor je de muziek en luister je naar Toon Tellegen die ‘Pikkuhenki’ voorleest. ‘Pikkuhenki’ is een verhaal om over na te denken, geschreven in mooie, sprookjesachtige, soms bijna plechtige woorden van Toon Tellegen. Ook over de laatste zin kun je heel lang nadenken: ‘Niemand heeft sindsdien ooit meer een heks gezien. Alleen soms nog wel vermoed dat er een was. Dat kan altijd.’

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.