Pik in, zei de ratTjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Pik in, zei de rat

Titel: Pik in, zei de rat
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Gottmer, 2007
ISBN: 978 90 257 4323 9
Illustraties: Nicole de Cock

Terug naar lijst

Bijzondere boeken over bijzondere dieren

Er bestaan veel mooie prentenboeken over dieren. Honden, katten, paarden, rupsen, mollen, olifanten: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een boek over. Eigenlijk alleen als je lievelingsdier een mug, oorwurm, vogelbekdier of miereneter is, kan het vinden van een prentenboek nog wel eens lastig worden. Vind jij stokstaartjes leuke beestjes? En ben je absoluut niet bang voor ratten? Lees dan snel verder, want juist over deze dieren vind je hier twee boekentips!

In het prentenboek 'Stokstaartjes' van Mylo Freeman en Marjolijn Hof maken we kennis met een klein stokstaartje dat net wakker is geworden en heel zeker weet dat er vandaag iets bijzonders gaat gebeuren. Op een groot rotsblok gaat hij rustig zitten wachten op wat komen gaat, en terwijl hij wacht komen er uit nieuwsgierigheid steeds meer stokstaartjes bij hem staan. Ze zien een grote wolk, een kudde zebra's, een struisvogel en een olifant, maar volgens het kleine stokstaartje zijn die allemaal heel gewoon. Had het kleine stokstaartje het mis, of zal er echt nog iets bijzonders gebeuren voordat de dag voorbij is?

Oudere kinderen kennen schrijfster Marjolijn Hof natuurlijk van 'Een kleine kans', het boek dat in 2007 de Gouden Griffel won. Maar het schrijven van leuke prentenboekverhalen kan ze dus ook! De geweldige waterverftekeningen van Mylo Freeman vullen het verhaal vervolgens helemaal aan; vooral de bontgekleurde luchten spatten van de bladzijden.

Een ander prentenboek over een dier waar je niet zo snel op komt, is het boek 'Pik in, zei de rat' van Tjibbe Veldkamp en Nicole de Cock. Dit prentenboek gaat over een egoïstische scheepsrat die alleen voor zichzelf zorgt. 'Pik in,' zei de rat. Hij stal waar hij zin in had. En als je in zijn buurt kwam, beet hij in je vinger.' Maar wanneer zijn schip vergaat en hij met een klein meisje op een strand aanspoelt, gebeurt er iets wat ook hemzelf verbaast: hij besluit voor het meisje te gaan zorgen. Door de hechte band die uiteindelijk tussen hen ontstaat, wordt ze het meest dierbare dat de rat ooit heeft gestolen. En dat maakt het extra moeilijk voor hem als er op een dag mensen op het strand komen om te zoeken naar 'zijn' meisje. Zal hij haar houden, of toch maar teruggeven aan haar moeder?

‘Pik in, zei de rat' is een prachtig prentenboek over vriendschap. Schrijver Tjibbe Veldkamp bedacht het verhaal, dat dankzij de korte zinnen en terugkerende woorden heel prettig (voor)leest. Het zijn echter vooral de tekeningen van Nicole de Cock die het boek tot een klein kunstwerk maken: door alleen maar verschillende tinten oranje en grijs te gebruiken, geeft ze het verhaal een heel eigen sfeer.

Marlous.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.