Pieter de papegaaiduikerPetr Horácek

Terug naar lijst
 

Pieter de papegaaiduiker

Titel: Pieter de papegaaiduiker
Auteur: Petr Horácek
Uitgeverij: De Vier Winstreken, 2011
ISBN: 978 90 5116 208 0
Illustraties: Petr Horácek

Terug naar lijst

Beste vriendjes

Goede vriendjes hebben, is heel fijn. En elkaar helpen ook. Dat zie je in de prentenboeken ‘Pieter de papegaaiduiker’ en ‘Giraf en de krookeritis’.

In ‘Pieter de papegaaiduiker’ van Petr Horáček lees je over Pieter en Pim. Deze papegaaiduikers zijn beste vriendjes en heel gelukkig op hun rotseiland. Maar op een dag raken ze elkaar kwijt in een woeste storm. Samen met een walvis gaat Pieter op zoek naar zijn vriendje Pim.

“Wat is hij voor iemand?” vraagt de walvis. “Pim is grappig en hij maakt een hoop lawaai. Wil je me helpen hem te vinden?”
“Grappig en lawaaiig. Ik weet al waar we moeten zoeken,“ zegt de walvis. Ze gaan op weg. Ze komen aan bij een eilandje. “Ziezo,” zegt de walvis. “Wie van hen is Pim?” De vogels zijn grappig en lawaaiig. Maar ze lijken helemaal niet op Pim.

Pieter en de walvis vinden veel grappige en lawaaiige vogels. Maar Pim zien ze niet. Na een tijdje weten ze niet meer waar ze moeten zoeken. En net als Pieter de moed bijna opgeeft, ziet de walvis in de verte een paar kleine eilandjes. Wat vliegt daar voor een grappig en lawaaiig vogeltje? Gelukkig, het is Pim!

‘Pieter de papegaaiduiker’ is een vrolijk gekleurd prentenboek. De pagina’s zijn helemaal gevuld met tekeningen in felle kleuren. Je oog valt meteen op de vogels op de voorgrond, omdat de achtergrond van de illustraties niet in detail is uitgewerkt. Tekst is er in dit prentenboek weinig. Op sommige bladzijden staat maar één regel. Toch is dit niet vervelend. De tekeningen spreken voor zichzelf en zijn erg mooi.

Ook het prentenboek ‘Giraf en de krookeritis’ van Marie-Louise & Mark Sekrève gaat over beste vriendjes. Over Giraf en zijn krokodillenvriendje Krook. Krook is ziek en Giraf zorgt voor hem. Hij geeft hem lekkere hapjes en leest verhaaltjes voor. Dat vindt de krokodil wel fijn. Eigenlijk wil hij helemaal niet beter worden. En daarom doet hij na een tijdje net alsof ie nog ziek is.

“Beter?” Krook laat zich snel op het bed vallen. “Ik ben helemaal niet beter!” Hij kreunt zo hard hij kan. “Ik heb de aanstelle… Nee… de krookeritis! Ja, dat heb ik! Ik heb het overal. In mijn buik en mijn keel, mijn ogen, poten, tenen, tot in het puntje van mijn neus.” Giraf schrikt.”De krookeritis?” Tranen prikken in zijn ogen. “Wat vreselijk!”

Giraf vindt het verschrikkelijk dat zijn vriendje ziek is. Hij doet alles voor hem. Maar Krook wordt maar niet beter… De andere vrienden hebben Krooks plannetje door. Die geven hem een vies medicijn. Bah! Dat wil de krokodil niet! Ineens heeft hij nergens meer last van. Hij is weer beter en ze spelen weer gezellig samen.

Ook in ’Giraf en de krookeritis’ staan erg mooie tekeningen. Deze zijn ingekleurd met pastelkleuren en dus veel minder fel dan in het andere boek. Ook zijn ze gedetailleerder. Je kijkt niet alleen naar de hoofdpersonen op de tekeningen, maar ziet ook alle dingen er omheen. Verder is er meer tekst. Je merkt heel duidelijk dat Giraf alles voor z’n vriendje Krook wil doen, maar dat het niet goed lukt. Dat is erg schattig om te lezen. Gelukkig loopt het verhaal goed af. En dat is, naast het hebben van goede vriendjes en elkaar helpen, ook heel fijn!

Mirthe.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.