PieperdsTjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Pieperds

Titel: Pieperds
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Van Goor, 2003
ISBN: 978 90 000 3499 4
Illustraties: Wouter Tulp

Terug naar lijst

Over een kapotte bril en heel veel geluid

Mgggbrrr! Joost zijn maag vraagt om brood, want hij heeft honger. Daarom is hij weggelopen uit het weeshuis, hij kreeg er veel te weinig eten. Maar een zeurende maag is niet Joosts enige probleem. Hij heeft ook nog eens een kapotte bril! Zijn bril heeft maar één glas en dat is gebroken. Daarom ziet hij alleen barsten. Maar die ziet hij scherp, want van dichtbij kan hij alles zien. Zo loopt Joost een bizar avontuur in. Vol muizen, een gekke kermismeneer en heel veel geluiden.

Rrtt! Rrtt! Terwijl Joost zich verstopt voor agent Dingjan die hem vast terug wil brengen naar het weeshuis, hoort hij twee muizen. Hij volgt ze, want waar muizen zijn, is eten. Hij komt terecht in Hotel Kier en Gat. Het is een groot, gammel huis en, op de muizen na, helemaal leeg. De directie is weg en er zijn ook geen gasten. Maar gelukkig is er wel eten. Joost besluit in het hotel te gaan werken. Als Muizenbeschermer. Tot de Grote Baldini aanbelt: een echte gast! Joost besluit dan ook Gastenverzorger te worden. Maar de Grote Baldini is een beetje een rare gast. Hij komt om pieperds te vangen. Pieperds zijn muizen. Omdat die de Grote Baldini ooit een gemene streek hebben geleverd toen hij nog op de kermis werkte, heeft hij een grote val gebouwd en wil daarmee alle muizen vangen. Samen met de muizen bindt Joost de strijd aan met de Grote Baldini.

Joosts avontuur zit vol grappige vondsten en leuke wendingen. Daardoor is 'Pieperds' niet echt spannend. De Grote Baldini bijvoorbeeld, door Wouter Tulp getekend als een heel dikke meneer met korte dunne beentjes, zou best eng kunnen zijn. Maar doordat hij zo raar is moet je toch steeds om hem lachen. Natuurlijk blijft het wel tot het eind toe spannend of Joost de muizen weet te redden en of agent Dingjan hem niet naar het weeshuis terug zal sturen.

Tjibbe Veldkamp schreef met 'Pieperds' een bijzonder boek dat leest als een hoorspel. Omdat Joost zo weinig ziet, gaat hij op zijn oren af. De geluiden zijn een belangrijk onderdeel van het verhaal. Wie dit boek gaat voorlezen zal er misschien aan moeten wennen -even oefenen om de geluiden echt tot hun recht te laten komen is misschien geen overbodige luxe- maar het levendige verhaal dat zo ontstaat, is een leuke lees (en luister!-)ervaring!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.