Peter PanJames Matthew Barrie

Terug naar lijst
 

Peter Pan

Titel: Peter Pan
Auteur: James Matthew Barrie
Uitgeverij: Clavis, 2014
ISBN: 978 90 448 2357 8
Illustraties: Quentin Gréban

Terug naar lijst

Vliegend op avontuur

Misschien zou je het liefst volwassen willen zijn. Dingen doen die je nu nog niet mag van je ouders.  Het zou ook kunnen dat je het liefst zo lang mogelijk kind wil blijven. Dan mag je dingen doen die volwassenen juist niet mogen. Peter Pan blijft in ieder geval heel lang kind. Hij wordt niet volwassen.

Wendy en haar twee broertjes worden ’s nachts wakker van een klein jongentje dat door hun open raam komt gevlogen. Het lijkt hem fijn om in zijn land, Nooitgedachtland, een moeder te hebben. Hij vraagt aan Wendy of ze met hem mee wil gaan. ‘Dat kan ik niet’, is het antwoord van het bezorgde meisje Wendy. Toch gaat ze mee. Ze maakt haar broertjes wakker en samen vliegen ze uit het raam weg. Tinkerbel, het elfje gaat ook mee. Tinkerbel is verliefd op Peter, maar Peter heeft het te druk met Wendy. Op het eiland Nooitgedachtland leven piraten, indianen en een paar jongens. Op het eiland beleven ze allerlei spannende avonturen. Zou het de kinderen lukken om de gemene Kapitein Haak te verslaan? En gaan de kinderen ooit weer terug naar huis?

Het boek ‘Peter Pan’ is groot en staat vol met tekst en mooie tekeningen. Er is meer tekst dan je verwacht in een prentenboek, maar er wordt dan ook een echt spannend verhaal verteld. Het boek is mooi om zelf te lezen, maar het is ook perfect om voor te lezen. Zo kun je terwijl je de tekeningen bekijkt naar het verhaal luisteren. Het verhaal is soms best ingewikkeld. Dat komt omdat er veel namen in het verhaal voorkomen. Ook speelt fantasie een rol in het verhaal. Dat maakt het verhaal ook moeilijk. Soms weet je niet meer of het echt is of dat het alleen de gedachten van een personage zijn. Maar als je eenmaal in het verhaal zit, is het een spannend avontuur.

De tekeningen zijn het meest bijzonder in dit boek. Ze zijn heel groot, soms wel twee bladzijdes. Ze hebben veel kleur. Het is mooi om te zien hoe Quentin Gréban vanuit verschillende standpunten iets kan laten zien. Soms zie je iets van heel dichtbij, wat de tekening extra eng maakt. Bijvoorbeeld als je het gemene gezicht van Kapitein Haak van heel dichtbij ziet. Een andere keer zie je iets van onderaf of juist van bovenaf. Doordat het standpunt steeds wisselt, zijn de tekeningen erg speels en bijzonder. Ze maken indruk waardoor je het boek niet snel zal vergeten.

‘Peter Pan’ is al een oud verhaal geschreven door James Matthew Barrie, en door dit boek kun je er op een mooie manier mee kennis maken. De tekeningen zijn bijzonder en het verhaal lijkt op een sprookje. Zou het goed aflopen met Peter en Wendy?

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: ‘Lampkapje & de Wolf’ van Jacques Vriens.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.