Pelle kan het zelf welJoke van der Kamp

Terug naar lijst
 

Pelle kan het zelf wel

Titel: Pelle kan het zelf wel
Auteur: Joke van der Kamp
Uitgeverij: Querido, 2003
ISBN: 978 90 451 0027 2
Illustraties: Els van Egeraat

Terug naar lijst

Zesjarig jongetje schittert

Een wat klein blauw boekje dat je misschien gauw over het hoofd ziet. Dat is 'Pelle kan het zelf wel' van Joke van der Kamp. Maar wie het oppakt en inkijkt zal ontdekken dat dit boekje over het jongetje Pelle heerlijke voorleesverhalen bevat die bijna ieder kind leuk zal vinden.

In 'Pelle kan het zelf wel' staan vijf lange verhalen voor kinderen vanaf zes jaar. Het zijn afgeronde, op zichzelf staande verhalen die los van elkaar te lezen zijn. In alle verhalen staat de zesjarige Pelle centraal. Pelle is een gewoon jongetje met een gewone vader en moeder en een gewoon broertje. Maar het blijkt al snel dat ook een zo gewoon jongetje boeiende avonturen kan beleven! En daar is niet eens zoveel voor nodig. Bijvoorbeeld je moeder opsluiten in de schuur als je dat leuk lijkt. Alleen wat moet je doen als je de deur niet meer open kunt krijgen? En samen met je vriendje met een gevonden buskaart in de bus naar oma stappen is heel spannend. Maar als je dan in de grote stad de weg niet weet en zelfs de bus niet meer kunt vinden, wordt het toch een beetje té griezelig. Gelukkig komt alles steeds weer op zijn pootjes terecht.

In de verhalen gaat de meeste aandacht naar Pelle. De andere personages in het boek spelen slechts bijrollen. Daardoor is er veel ruimte voor wat Pelle denkt en voelt en is hij in alles wat hij meemaakt goed te volgen. Vaak verwoordt Pelle de gevoelens die veel kinderen zullen hebben tijdens het luisteren naar de verhalen. Veel kinderen zullen zich in Pelle herkennen. Want net als ieder ander kind is Pelle ook wel eens bang of jaloers.

'Pelle kan het zelf wel' is het eerste kinderboek van Joke van der Kamp. Ze heeft een prettige schrijfstijl. Alle verhalen boeien direct en blijven de aandacht vasthouden. Ook zijn de verhalen mooi opgebouwd. De verschillende gebeurtenissen volgen elkaar logisch op en leiden tot een natuurlijk einde. Er zit veel vaart in de verhalen en toch blijft er genoeg ruimte om te belichten hoe Pelle zijn avonturen ervaart.

'Pelle kan het zelf wel' past in de traditie van 'Knofje' van Burny Bos en de boeken over Robin van Sjoerd Kuyper. Omdat Pelle iets ouder is dan die twee kinderboekenhelden, sluiten zijn avonturen goed aan bij de belevingswereld van kinderen die de kleuterleeftijd net zijn ontgroeid. Een mooi doorgroeiboek.

Pelle Pereboom heeft ook een eigen website: www.pellepereboom.nl

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.