PatchouliDerk Visser

Terug naar lijst
 

Patchouli

Titel: Patchouli
Auteur: Derk Visser
Uitgeverij: Van Goor, 2007
ISBN: 978 90 000 3645 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Verliefd en/of verdrietig

Het lijkt wel een droom. Het mooiste meisje van de klas komt op hét klassenfeest van het jaar naar je toe. En nee, ze loopt niet door naar die populaire jongen naast je. Dit is het moment. Zit je haar goed, zou ze dat puistje zien? Ze doet haar mond open en... vraagt niet of je weet waar de wc's zijn, maar of je met haar wil dansen! De geluksvogel die dit overkomt heet Luuk, de hoofdpersoon uit ‘Patchouli' door Derk Visser.

Soms voelt Luuk zich een buitenaards wezen als hij met jongens uit zijn klas praat. Die hebben het over meisjes op zo'n platte manier. Geen liefde komt eraan te pas, het gaat alleen maar over seks. Daardoor durft hij zijn vrienden eerst niet te vertellen dat hij verkering met Patricia heeft. En al helemaal niet dat hij ook nog eens supergoed met haar kan praten. Ze zouden er alleen maar flauwe opmerkingen over maken. Mike van Vliet, de meidengek van de school, gaat daar nog verder in. Het schijnt dat hij zelfs streepjes zet op de binnenkant van de wc-deur. Zo turft hij het aantal meisjes dat hij in bed heeft gekregen.

Schrijver Derk Visser deinst er niet voor terug om niets verhullend over seks en seksuele fantasieën te schrijven. Het maakt het boek spannend om te lezen, zeker als je zelf ook bezig bent met het ontdekken van seksualiteit. Behalve dat speciale gevoel van verliefd zijn, spelen ook ernstiger dingen een rol in het leven van Luuk: zijn moeder is ongeneeslijk ziek en zal sterven aan kanker. Dat hij de hele tijd met zijn gedachten bij Patricia is, bezorgt Luuk soms schuldgevoelens. Zou hij niet voortdurend aan zijn moeder moeten denken; en zich droevig moeten voelen?

‘Patchouli' had best wat dikker mogen zijn. Dan had je Luuk en Patricia beter leren kennen en meer van hun soms diepzinnige gesprekken kunnen volgen. Ook zou je als lezer meer willen weten over Luuks verdriet om zijn zieke moeder. Die gedachten en gevoelens blijven nu vaak nogal algemeen.

Het boek speelt zich niet in deze tijd af, maar in de jaren ‘70. Dat wordt nergens vermeld, maar je merkt het toch. Niemand heeft bijvoorbeeld een mobieltje, verkering wordt nog gewoon per briefje gevraagd en niet per sms. Internet bestaat nog niet en in plaats van een cd'tje te draaien, zet Patricia een plaat op als ze met Luuk naar muziek wil luisteren. Daar moet je als lezer soms wel even aan wennen. Maar eigenlijk maakt het voor het verhaal niet uit: liefde is natuurlijk van alle tijden! 

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.