PasswordMirjam Mous

Terug naar lijst
 

Password

Titel: Password
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2012
ISBN: 978 90 003 0259 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Een password van levensbelang

‘Mijn vriend is net met de ziekenwagen hierheen gebracht.' Mick was nog buiten adem van het fietsen. ‘Jerro Prins. Ik wil graag weten hoe het met hem is.’
‘Hmmm.’ Ze deed iets op de computer. ‘Jerro Prins, zei je?’
‘Ja.’ Mick knikte er zijn hoofd bijna af.
‘Het spijt me, maar er is niemand binnengebracht die zo heet.’

Raar? Ja, zeker. Maar dit is nog lang niet de raarste gebeurtenis uit ‘Password’. Het is een puzzel waarvan de stukjes moeilijk in elkaar lijken te passen. Maar ze passen. Perfect. En het password dat Mick en Jerro voor de grap met elkaar hebben afgesproken, blijkt van levensbelang. Mirjam Mous had geen betere titel voor dit boek kunnen kiezen dan deze.

Mick raakt bevriend met Jerro Prins. Hun liefde voor stripboeken brengt hen bij elkaar. Het is mooi om te zien dat twee jongens met een heel verschillende thuissituatie zo veel voor elkaar gaan betekenen. Jerro’s vader is de rijke directeur van Prince Enterprise, een bedrijf dat de meest vernieuwende games ontwikkelt. Hij woont in een enorm huis, heeft een eigen badkamer en zelfs een bodyguard. Zijn ouders ziet hij nauwelijks. Mick daarentegen is een dikke jongen die gepest wordt en geen vrienden heeft op school, tot Jerro bij hem in de klas komt.

Als Mick zijn vriend bewusteloos op bed vindt, belt hij samen met de huishoudelijke hulp 112. Als Jerro weer uit het ziekenhuis komt, is hij veranderd. Hij gedraagt zich raar en er lijken herinneringen uit zijn geheugen gewist te zijn. Mick vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit, wat irritatie en agressie opwekt bij Jerro.

En dan is er nog Stefan, die na schooltijd achtervolgd wordt door een kleine gespierde man. De man doet hem een aanbod waarmee een miljoen te verdienen valt. Verleidelijk. Even vraag je je af wat Stefan met het verhaal te maken heeft, maar snel wordt duidelijk hoe cruciaal zijn rol is.

‘Password’ is verdeeld in zeven delen en wordt grotendeels verteld vanuit Mick, Jerro of Stefan. Soms lees je twee keer over dezelfde situatie, maar dan vanuit een ander perspectief. Storend is dat niet. Het is juist boeiend om te lezen hoe verschillende personages één situatie ervaren. Mirjam Mous heeft een prettig leesbare schrijfstijl. Ondanks het bizarre verhaal, is het geen moeilijk boek.

Daar waar ‘Vals spel’ spannend maar ook wat voorspelbaar is, weet Mirjam Mous in ‘Password’ de spanning tot het eind vast te houden. Het verhaal is absurd en fantasierijk, maar op een angstaanjagende manier ook geloofwaardig. Eigenlijk begint de spanning al voordat je nog maar een woord gelezen hebt. Vanaf de kaft kijken twee starende ogen je aan. Wie is dit? Welk verhaal zit er achter deze ogen verscholen? Open het boek en je belandt in wereld waarin dingen gebeuren die onmogelijk lijken te zijn.

Karine.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.