Pas op voor die oliebol!Selma Noort

Terug naar lijst
 

Pas op voor die oliebol!

Titel: Pas op voor die oliebol!
Auteur: Selma Noort
Uitgeverij: Leopold, 2004
ISBN: 978 90 251 0577 8
Illustraties: Harmen van Straaten

Terug naar lijst

Echte decemberverhalen

Wat gebeurt er als een vader, een moeder, twee broers en een zusje samen kerst en oud & nieuw vieren? Een te grote kerstboom kopen, die niet in de auto past? Op de foto gaan met een sneeuwpop, zelfs als je aan die kant van het hek helemaal niet mag komen? Of een broer die te veel oliebollen eet, champagne drinkt en daardoor de hele trap onderspuugt?

‘Pas op voor die oliebol!’ is het zesde boek van Selma Noort over Sil, Geerten en Mare. Eerder schreef ze bijvoorbeeld al ‘Met de koppen tegen elkaar’ en ‘Mag ik je spook even lenen?’. Het laatste is bekroond met de Zilveren Griffel 2003. Selma Noort is zelf moeder en haalt de belevenissen van de kinderen in het boek, uit het leven van haar eigen kinderen!

In ‘Pas op voor die Oliebol!’ staan vijf verhalen over de tijd tussen kerst en oud & nieuw. Je leest over de belevenissen van Sil, Geerten en Mare, die samen met hun ouders de gebruikelijke dingen doen die bij kerstmis en oud & nieuw horen: kerstbomen kopen, samen uit eten gaan en vooral heel veel oliebollen eten. In één van de verhalen maken Sil en Geerten een grote, gladde ijsbaan voor de deur. Als papa dan thuis komt, zal hij door de lucht vliegen. Maar als papa thuiskomt, heeft hij een kerstpakket bij zich. Sil vergeet de ijsbaan en dan: zwoeps, wappa, bonk, glijdt hij zelf uit. En zo komen Geerten en Mare erachter, dat Sil geen steenharde stuiterkop heeft zoals papa.

Als je ‘Pas op voor die oliebol!’ leest, krijg je helemaal zin in december en vooral in kerst en oud & nieuw. Het is het perfecte boek om lekker zelf te lezen, of om uit voorgelezen te worden, als het buiten koud is en snel donker wordt. De verhalen over Sil, Geerten en Mare zijn erg grappig; de stoute dingen die zij doen, heeft iedereen ook zelf wel een keer gedaan! De verhalen zijn heel herkenbaar, helemaal als je broertjes en zusjes hebt. Want ook al kun je vaak ruzie maken en stoute dingen doen, uiteindelijk komt het altijd weer goed.

De zwart-wit tekeningen zijn gemaakt door Harmen van Straaten. Het lijkt alsof ze een beetje snel en slordig getekend zijn, maar ze passen heel goed bij het verhaal. Op de tekeningen kun je goed zien, wat er in het verhaal gebeurt en wat Sil, Geerten en Mare hiervan vinden. Dus ben jij in winterstemming, lees dan snel dit spetterende, knallende, bubbelende en knapperige boek!

Stephanie.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.