Paper TownsJohn Green

Terug naar lijst
 

Paper Towns

Titel: Paper Towns
Auteur: John Green
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
ISBN: 978 90 4770 382 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Het mysterie van Margo Roth Spiegelman

John Green is misschien wel de meest succesvolle schrijver van Young Adult-boeken op dit moment. Wie kent zijn bekendste roman ‘Een weeffout in onze sterren’ niet? Vele lezers hebben dit emotionele verhaal over de zieke tieners Hazel en Augustus in hun hart gesloten. Maar ken je Greens roman uit 2008, ‘Paper Towns’, ook al?

‘Paper Towns’ doet erg denken aan John Greens debuut ‘Het grote misschien’. Net als in dat boek wordt er in ‘Paper Towns’ een nerd (Quentin, a.k.a ‘Q’) verliefd op een ongrijpbaar en mysterieus meisje (Margo Roth Spiegelman). Q en Margo zijn buren en hebben toen ze negen jaar waren samen een lijk gevonden. Daarna verliezen ze elkaar uit het oog, al blijft Q hopeloos verliefd op de stoere en mooie Margo, die uitgroeit tot het populairste meisje van de school. Maar dan, negen jaar later, klimt Margo Q’s kamer binnen en neemt ze hem mee op een nachtelijke tocht. Dit avontuur, waarin Q zich over zijn schaamte heen moet zetten en Margo de ene na de andere rare stunt uithaalt, is hilarisch en meeslepend. Regelmatig zit je hardop te lachen, met als hoogtepunt het moment dat Q en Margo inbreken in Sea World.

Maar de volgende ochtend is Margo weg. Q ontdekt dat Margo aanwijzingen voor hem heeft achtergelaten over haar huidige verblijfplaats. Samen met zijn beste vrienden, Ben en Radar, en Margo’s vriendin Lacey, gaat hij op onderzoek uit. Q komt er door deze zoektocht achter dat Margo eigenlijk heel anders is dan hij altijd dacht. Dat gegeven is een belangrijk motief in ‘Paper Towns’. Wie ben jij voor anderen, maar belangrijker: wie ben jij écht? Margo heet waarschijnlijk niet voor niets Margo Roth Spiegelman, ze houdt Quentin en de vriendengroep een spiegel voor.

In werkelijk prachtige zinnen beschrijft John Green de ontdekkingsreis van tieners naar identiteit en toekomstplannen. Hij wisselt humor en ernst moeiteloos af in ‘Paper Towns’. Het ene moment zit je te lachen, het andere moment sleurt Green je helemaal mee in zijn filosofische gedachten. Ook brengt dit boek een prachtige ode aan de vriendschap. Q, Ben en Radar verbeelden een liefde zoals alleen beste vrienden die voor elkaar kunnen voelen.

Lees tot slot nog even deze overdenking van Quentin aan Margo:

‘Er ligt zoveel tijd tussen het moment dat de barstjes openspringen en het moment dat we ten slotte uiteenvallen. En alleen in die tijd kunnen we elkaar zien, omdat we door onze barstjes heen buiten onszelf kijken en door die van anderen heen bij hen naar binnen. Wanneer zagen wij elkaar recht in de ogen? Pas toen jij in mijn barstjes keek en in de jouwe.’

Alleen door onszelf kwetsbaar op te stellen kunnen we elkaar echt leren kennen. Wat een geweldig boek, ‘Paper Towns’. Ga dit lezen!

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.