Paniek in de NachtfabriekNiels Rood

Terug naar lijst
 

Paniek in de Nachtfabriek

Titel: Paniek in de Nachtfabriek
Auteur: Niels Rood
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2011
ISBN: 978 90 475 1741 2
Illustraties: Juliette de Wit

Terug naar lijst

Raar maar waar: een achtbaan op het schoolplein

In ‘Paniek in de Nachtfabriek’ wil de school een nieuw speelplein. De kinderen mogen plannen bedenken. Het plan waar de kinderen het meest op stemmen wordt echt uitgevoerd! Misschien heb jij dat ook wel eens mogen doen. Wat koos je toen? Een nieuw klimrek? Radboud kiest voor een achtbaan – tot verbazing van het schoolhoofd.

‘Een achtbaan is niet te betalen! Er bestaat niet zoiets als een achtbanenwinkel. Dat moet allemaal op maat gemaakt worden. De gemeente moet een vergunning geven. Zo’n ding moet getest worden met houten poppen erin. (…) En dan heb ik het nog niet eens over het onderhoud.’
‘Ik heb een voorstel,’ zei Radboud. ‘Als wij dat allemaal regelen, dus het maken en de vergunning en zo, doet u dan het onderhoud?’

Het schoolhoofd vindt het goed. Hij gelooft toch niet dat Radboud dat allemaal voor elkaar krijgt. Maar dan kent hij Radboud nog niet – en zijn opa ook niet. Want die is superhandig en wil Radboud en zijn vrienden best helpen met hun plan. Als hij maar af en toe een koetjesreep mag. Opa heeft ook nog een oude, leegstaande fabriek met oude machines. De perfecte plaats om een achtbaan te bouwen.

Elke nacht sluipen Radboud en zijn vrienden uit huis en werken keihard in de fabriek. ’s Ochtends zijn ze doodmoe, te moe om naar school te gaan. Niet erg, vindt Radboud, die toch al moeite heeft met de meester. Radboud denkt gewoon nét wat te zelfstandig en daar kan de meester niet tegen. In de fabriek is het juist handig dat Radboud zo zelfstandig is, want opa laat de kinderen zelf oplossingen bedenken: hoe komen ze aan genoeg geld en hoe regelen ze een vergunning? Slim van opa. Zo leren ze zonder dat ze het doorhebben. Dat wil iedereen wel, zo’n meester, uh, opa!

En dan stapt meester Wout de fabriek in. Oei. Ze zijn er gloeiend bij. Hoe moet dat nou? Maar opa pakt gewoon zijn doos met koetjesrepen erbij. En Lotte heeft een ander plan om de meester de mond te snoeren. Geen aardig plan, dat niet.

‘Paniek in de nachtfabriek’ is een heel grappig kinderboek. Het is leuk dat de kinderen zo ondernemend en slim zijn om zoveel voor elkaar te krijgen. En hoewel hun plan eigenlijk gewoon idioot is, klinken hun oplossingen best logisch. Wil je weten of ze meester Wout aan hun kant krijgen en of die achtbaan er echt komt? Tja, dat kun je het beste zelf lezen. Het is een heel aanstekelijk boek, dus zeker weten dat jij ook zin krijgt om gekke en wilde plannetjes te bedenken! (Of je krijgt zin in een koetjesreep, dat kan ook.)

Jennifer.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.