PaniekCarry Slee

Terug naar lijst
 

Paniek

Titel: Paniek
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: Prometheus, 2001
ISBN: 978 90 649 4001 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Problemen, problemen en nog eens problemen!
 

Het duizelt je even als je wordt voorgesteld aan alle hoofdpersonen in 'Paniek' van Carry Slee. Sasja's moeder is hertrouwd met Koen, en nu wonen ze samen met Koens zoon Felix in één huis. Felix is verliefd op Sasja, maar Sasja voelt meer voor haar klasgenoot Jorrit. Jorrits zus, Carolien, heeft een vriendin, Marloes, die verliefd is op Jorrits beste vriend Ruben. Die is naast Jorrit ook bevriend met Arnoud en Alid, maar wordt gepest door Maarten, Roel, enneh…?

Het is dus even inkomen. Maar na twee hoofdstukken heb je het allemaal door en leest het boek verder soepel door. Sasja en Felix hebben tijdens een feestje met elkaar gezoend. Dat was vóór Sasja erachter kwam dat haar moeder verliefd is op Felix' vader. Voor Sasja betekende de zoen namelijk niets, maar Felix ziet het als een uitnodiging voor méér.

Nu Sasja's moeder en Felix' vader samenwonen, zit ze dus met een ongewenste aanbidder opgescheept. En al snel haalt Felix enge grapjes uit: hij steelt bijvoorbeeld haar kamersleutel en komt 's nachts binnen. Sasja voelt zich niet meer veilig in huis, maar durft niks tegen haar moeder te zeggen. Want straks gaat het uit met Koen, en dat wil Sasja absoluut niet. Koen is heel aardig en haar moeder is zo gelukkig met hem!

Maar Sasja is niet de enige op school met problemen. Jorrit, op wie ze stiekem verliefd is, zijn zus Carolien, zijn vriend Ruben… Ze hebben allemaal wel wát. Geheime liefdes, ongewenste intimiteiten, onmogelijke broers en zussen, homoseksualiteit en pesten komen in dit boek aan de orde. Carry Slee weet op de één of andere manier al die verschillende verhaallijnen en personages zo door elkaar te weven, dat je geen moment de weg kwijtraakt. Maar als je het boek uit hebt en iemand vraagt: 'Wat gebeurde er nou precies in dit boek?'. Dan kun je alleen maar antwoorden: 'Eh… érg veel!'

Zoals altijd bij deze schrijfster, weet ze tienerproblemen goed te beschrijven. De hoofdpersonen kunnen je klasgenoten zijn en hun gesprekken lijken zo van het schoolplein te zijn geplukt. Het is wel jammer dat het dramagehalte soms behoorlijk 'over the top' is. Er loopt in het boek echt niemand rond zonder persoonlijke ellende. En dat geeft je af en toe het idee dat je midden in een aflevering van GTST bent beland. Maar dat doet niks af aan de spanning van het boek. Het is allemaal zo vlot geschreven, dat je maar één ding wilt: ontdekken hoe het afloopt!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.