Pak me dan!Selma Noort

Terug naar lijst
 

Pak me dan!

Titel: Pak me dan!
Auteur: Selma Noort
Uitgeverij: De Inktvis, 2003
ISBN: 978 90 75689 28 0
Illustraties: Sandra Klaassen

Terug naar lijst

De nieuwe Jip en Janneke

Iedereen kent Jip en Janneke, het peuterduo waarover generatie op generatie voorgelezen wordt. Maar steeds vaker uiten voorlezers de kritiek dat sommige verhaaltjes ouderwets zijn. Lange tijd was er niet of nauwelijks een alternatief in voorleesverhalen voor de allerkleinsten. Met het verschijnen van 'Pak me dan!' van Selma Noort is daar verandering in gekomen.

Net als Jip en Janneke zijn Bart en Esra buurkinderen en allerbeste vriendjes. Ze wonen naast elkaar in de flat. Bart is een Nederlandse peuter en noemt zijn ouders 'papa' en 'mama', Esra is van Turkse afkomst en noemt haar ouders 'baba' en 'anne'. De Turkse afkomst van Esra wordt niet benadrukt, maar heeft zowel in sommige verhaaltjes, als in de illustraties op heel natuurlijke wijze vorm gekregen.

Bart en Esra beleven allerlei echte peuteravonturen. Er zijn verhaaltjes over de nieuwe jurk die Esra van baba krijgt, over wat Bart wel en niet lust en over anne die op visite komt bij Bart en Esra. Maar er is ook een verhaaltje over de woorden die je wel of niet mag zeggen als je boos bent en over zachtjes de deur achter je dicht doen. Het mooiste verhaaltje is wel dat over netjes bedanken, wanneer je iets krijgt van iemand. Bart en Esra zijn steeds heel beleefd tijdens het winkelen, maar op een gegeven moment zijn ze het beu:

'Van de meneer van de stomerij krijgen ze een lollie.
'Wat zeg je dan?'
'Ik wou liever een groene', zegt Esra.
'En ik een roze', zegt Bart.
Anne trekt Esra en Bart snel mee naar buiten. 'Als je iets krijgt moet je alleen maar
dankuwel zeggen', moppert ze.
'Dat heb ik al de hele tijd gezegd!'schreeuwt Esra.
'Ja, al tienduizend keer!', zegt Bart zuchtend.'

Selma Noort heeft verschillende prijzen gewonnen. Terecht, want haar verhalen zijn origineel en haar taalgebruik is helder. Ook in deze bundel heeft de schrijfster weer precies de juiste toon te pakken. De gebeurtenissen zijn herkenbaar voor jonge kinderen én hun ouders.

De hoofdstukken zijn niet genummerd, maar ieder hoofdstuk heeft een eigen symbooltje gekregen: een ballon, een muts, een emmer. Met behulp van dit tekeningetje kunnen ook jonge kinderen hun favoriete verhaaltje snel herkennen. De verhaaltjes in 'Pak me dan!' zijn kort, maximaal twee kleine pagina's, en het boek bevat veel duidelijke illustraties.

Dankzij de lengte van de verhaaltjes en de kleurrijke tekeningen van Sandra Klaassen is dit een waardige opvolger van Jip en Janneke geworden. Het is een prachtig boekje om te bekijken op de peuterspeelzaal, maar ook thuis. Gelukkig heeft de uitgever meer delen over dit nieuwe peuterduo beloofd.

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.