Pages & Co - Matilda en de boekdwalersAnna James

Terug naar lijst
 

Pages & Co - Matilda en de boekdwalers

Titel: Pages & Co - Matilda en de boekdwalers
Auteur: Anna James
Uitgeverij: Veltman Uitgevers, 2019
ISBN: 978 90 483 1721 9
Illustraties: Paola Escobar

Terug naar lijst

Boekenwurm op avontuur

Verdwijnen in een boek, dat doen we allemaal wel eens als we opgaan in een verhaal. Maar hoofdpersoon Matilda uit ‘Pages & Co’ van Anna James blijkt dit letterlijk te kunnen! Het komt haar goed van pas bij het oplossen van een mysterie van lang geleden.

Matilda woont sinds de verdwijning van haar moeder boven Pages & Co, de boekwinkel van haar grootouders. Ze is dol op lezen en haar favoriete boeken zijn ‘Alice in Wonderland’ en ‘Anne van het Groene Huis’. Op een dag duiken de personages Alice en Anne zelf op in de winkel. En dat niet alleen, ze nemen Matilda ook mee hun verhaal in.

Matilda’s maag zakte in haar schoenen, net als wanneer je over het hoogste punt van de achtbaan heen naar beneden dendert, en ze rook de geur van marshmallows die boven een vuurtje werden geroosterd. Matilda en Alice stonden niet langer in de winkel maar in een kleurig bos.

Opa en oma Pages blijken ook te kunnen ‘boekdwalen’, zij maken haar wegwijs in de onderbibliotheek, waar het boekdwalen in goede banen wordt geleid. Hier ligt misschien wel het antwoord op de vraag waar Matilda’s moeder gebleven is. Matilda gaat samen met haar beste vriend Oskar dapper op zoek, maar komt erachter dat het boekdwalen ook een duistere kant kent. Bovendien zit de gemene Enoch Krijt haar op de hielen met zijn snode plannen.

Anna James schrijft in heerlijk beeldende zinnen waardoor het lijkt of je zelf ook Matilda’s wereld instapt.

Matilda Pages duwde de deur van Pages & Co open en ademde diep in om de bekende geur van net uitgeblazen kaarsen, pure chocolade en, natuurlijk, boeken op te snuiven. Eventjes vergat ze dat ze helemaal onder de modderspetters zat en genoot ze van de week vakantie die zich voor haar uitstrekte als het uitzicht vanaf de ingang van een kermis.

De stempelachtige tekeningen van Paola Escobar sieren op verrassende plekken de bladzijden. Er wordt ook gespeeld met de letters die soms vol beweging zitten. Bijvoorbeeld een zin die als een golf geschreven is, als Matilda in zee zwemt. Zo komt er nog meer vaart in het verhaal, je wordt door de grappige vormgeving helemaal meegenomen.

Echt een boek om jezelf in te verliezen, net zoals Matilda in zoveel verhalen heeft gedaan.

Matilda was nooit ver buiten Londen geweest, maar toch voelde ze zich als een ervaren reiziger binnen de omslagen van boeken: ze had over de daken van Parijs geracet, op een bezem leren vliegen en het noorderlicht gezien vanaf het dek van een schip.

Zorg wel dat je een beker warme chocolademelk binnen handbereik hebt, dat wordt in het boek zoveel gedronken dat je er zeker ook zin in krijgt!

Maud.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘De onmogelijke opdracht van Bakkerij Bliss’ van Kathryn Littlewood.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.