Paf, af! Spelletjes met spulletjesFerry Piekart

Terug naar lijst
 

Paf, af! Spelletjes met spulletjes

Titel: Paf, af! Spelletjes met spulletjes
Auteur: Ferry Piekart
Uitgeverij: Gottmer, 2002
ISBN: 978 90 257 3507 4
Illustraties: Lars Deltrap

Terug naar lijst

'Paf, af!' Leuk, maf!

Vraag het aan de Sint, de Kerstman, je ouders of aan wie dan ook, maar zorg ervoor dat je dit boek krijgt! Leg desnoods je zakgeld een tijdje apart en koop het zelf. Want 'Paf, af!' van Ferry Piekart is het leukste spelletjesboek dat je ooit heb gezien!

In het boek staan vooral veel vreemde, grappige en idiote spelletjes. Maar een paar zullen je wel vaag bekend voorkomen. Dat kan kloppen, want sommige spelletjes zijn een variatie op klassieke spelen, zoals ganzenbord of twister. 'Pink Pielen' is zo'n spel. Je hebt nodig: 'een afstandsbediening, tien vingers (dus NIET 9) en iemand die het je moeilijk maakt'. Bij Pink Pielen is het de bedoeling dat één van de spelers een knop van de afstandsbediening noemt, die de ander vervolgens met een vinger in moet drukken. Dan wordt het volgende knopje genoemd, waar de volgende vinger op moet komen. Het wordt voor de speler met zijn vingers op de afstandsbediening steeds moeilijker, want echt veel plek is er natuurlijk niet op zo'n ding... Eén van je twee pinken moet je bewaren voor de laatste knop (als je zover komt!), daarom heet het Pink Pielen.

Het kan zijn dat je ouders het niet goed vinden dat je Pink Pielen speelt, omdat ze bang zijn dat de afstandsbediening kapot gaat. Gelukkig blijven er dan nog genoeg andere grappige spelletjes over. 'Sjuinig Sjoelen' bijvoorbeeld, met een strippenkaart; of 'Dobbel Sjees', met een landkaart. 'Zuiker Zpel' had eigenlijk best 'Suiker Spel' kunnen heten, maar is toch niet zo genoemd, omdat dat zo gewoontjes staat.

Alle spelletjes zijn te doen met materialen die je in een normaal huis kunt vinden. Achter in het boek staat een 'Spullen Index', een lijst met materialen waarop je snel kunt zien welk spel je kunt spelen met de dingen die je op dat moment om je heen hebt. Voor het gemak is ook een lijstje met soorten mensen die je nodig kunt hebben toegevoegd. Bijvoorbeeld: 'meester of juf die niks merkt', 'mensen van wie je kunt winnen'. Als je echt pech hebt, en er niks of niemand is om een spelletje mee te doen, zelfs dan kun je een spel uit 'Paf, af!' spelen: 'Nul Spul'. Hoe dat gaat? Zorg dat je voor het zover is in het boek hebt gekeken, dan hoef je je nooit meer te vervelen!

'Paf, af!' is niet alleen leuk omdat er zulke maffe spelletjes in staan, maar ook omdat het erg grappig is geschreven. Het is het eerste spelletjesboek dat ook het lezen waard is als je níet van spelletjes houdt.

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.