Paarden, zwaarden en rare baardenFik Meijer

Terug naar lijst
 

Paarden, zwaarden en rare baarden

Titel: Paarden, zwaarden en rare baarden
Auteur: Fik Meijer
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 9789045115405
Illustraties: Eric Heuvel

Terug naar lijst

Romeinse supportersrellen

Meer dan veertigduizend mensen uit het hele Romeinse Rijk zijn al ruim voor de opening naar de Spelen gekomen (…).

‘Paarden, zwaarden en rare baarden’ van hoogleraar Fik Meijer en schrijver Jan Paul Schutten opent met een paar dagboekfragmenten van een supporter van de Olympische Spelen. De tekst komt niet uit een echt dagboek, maar wat er staat geschreven klopt als een bus. De Spelen waren in de Romeinse tijd, net als nu, heel populair. Dat zoveel mensen samen voor overlast zorgden, kun je je misschien wel voorstellen. De supporter schrijft:

Er is nergens een plek om naar de wc te gaan. Daarom doen we onze behoefte ergens achter een struik. Het probleem is nu dat de stank op sommige plekken niet te harden is. Het ergste zijn de zwermen vliegen en muggen. Onvoorstelbaar.

‘Paarden, zwaarden en rare baarden’ gaat over 1500 jaar Olympische Spelen. Het boek is opgebouwd uit een verzameling artikelen zoals je die nu in een tijdschrift kunt vinden en er komen veel Romeinse sporters en helden voorbij. De schrijvers hebben de artikelen verzonnen, want meer dan duizend jaar geleden bestonden er geen sportbladen. Denk niet meteen dat de gebeurtenissen en weetjes ook verzonnen zijn, want dat is niet zo. Het boek bevat waargebeurde verhalen uit het oude Rome die door de schrijvers in een modern jasje zijn gegoten. Net als in een echt tijdschrift vind je in het boek interviews, bijvoorbeeld een vraaggesprek met de atleet Phayllus. Via hem kom je te weten dat de atleten vroeger in hun nakie sportten. Zo kon iedereen zien hoe gespierd ze waren. Of met paardenkenner Pelagonius (hij heeft echt bestaan!). Hij vertelt dat de paardenfans in het Romeinse Rijk soms wel heel ver gingen in hun verering.

Ze weten werkelijk alles van het dier. Er is zelfs iemand die de paardenvijgen mee naar huis neemt om ze daar uit te pluizen. Zo controleert hij of het dier niets verkeerds gegeten heeft.

Als je verder bladert, kom je korte nieuwsberichten, supergrappige advertenties: ‘Zo sterk als een os met stierenbloed van Aristos’, overlijdensadvertenties en achtergrondartikelen tegen. Maar ook nieuwsberichten, zoals het bericht: ‘Een zwarte dag voor de sport’, een verslag van rellen uit 532, waarbij supporters met elkaar in gevecht gingen. Het liep zo uit de hand dat er uiteindelijk brand uitbrak en er dertigduizend (!!!!) doden vielen.

Fik Meijer en Jan Paul Schutten hebben een speels en informatief boek geschreven over de Olympische Spelen en alles wat er omheen gebeurde. De schrijvers hebben de artikelvormen zoals je die in tijdschriften vindt heel goed nagebootst. Jammer genoeg ziet het boek er niet uit als een tijdschrift. Dat zou het helemaal compleet hebben gemaakt. De stripachtige tekeningen in ‘Paarden, zwaarden en rare baarden’ zijn van Eric Heuvel. Zijn zwart-wit-grijs illustraties verduidelijken de teksten op een heel grappige manier.

Yvonne.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.