Paard paard tijger tijgerMette Eike Neerlin

Terug naar lijst
 

Paard paard tijger tijger

Titel: Paard paard tijger tijger
Auteur: Mette Eike Neerlin
Uitgeverij: Van Goor, 2017
ISBN: 978 90 003 5493 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Niet echt goed, maar het kan erger

Is het liegen wat Honey doet? Zelf noemt ze het maar zo, want het is makkelijker om iedereen te vriend te houden dan om ‘nee’ te zeggen. Dus raakt Honey ongewild in vreemde situaties verzeild. Zo belandt ze bijvoorbeeld per ongeluk bij een cursus Chinees-voor-beginners als ze alleen maar even haar passer wil ophalen in hun klaslokaal. Op de vraag of zij Karen is, antwoordt Honey ‘eh, ja’. Want als anderen zo blij zijn dat een jong meisje als zij in de Chinese taal geïnteresseerd is, dan kun je toch moeilijk weer weglopen.

Daarna vertelde de lerares over verschillende Chinese spreekwoorden. Zo was er een uitdrukking die ‘mama huhu’ luidde, wat eigenlijk ‘paard, paard, tijger, tijger’ betekent, maar Chinezen gebruiken het voor iets wat niet echt goed is, maar wel erger had kunnen zijn. Mama huhu. Ik schreef het op een stukje papier, want ik vond het een goeie uitdrukking.

‘Paard paard tijger tijger’ is niet voor niets de titel van dit boek van Mette Eike Neerlin. Het is de samenvatting van het leven van Honey. Erg makkelijk heeft ze het niet: haar ouders zijn gescheiden, haar vader is op zijn zachtst gezegd onvolwassen, haar zus Mikala heeft een hersenbeschadiging en zelf heeft Honey een hazenlip. Dan kun je maar het beste je zo onopvallend mogelijk gedragen. En overal ‘eh, ja’ op zeggen.
Dus als op een dag aan Honey wordt gevraagd of ze soms de kleindochter van Marcel is, zit ze even later aan het bed van een terminaal zieke man. Marcel ziet natuurlijk meteen dat Honey niet zijn kleindochter Naja is, maar hij is blij met het bezoek en dus blijft Honey. En komt ze de volgende dag terug. En de dag daarna. En daarna.

Het zou teveel kunnen zijn: én die kettingrokende moeder én die foute vader die Honey geld aftroggelt én die veeleisende zus én die stervende man. Toch is dat niet zo. Het is volkomen begrijpelijk dat Honey zichzelf telkens wegcijfert. Juist omdat ze zo laconiek met alle vreemde situaties omgaat, krijgt ‘Paard paard tijger tijger’ iets humoristisch. Tegelijk is het een prachtig boek waarin je leest hoe Honey moet leren om voor zichzelf op te komen. Haar vriendschap met Marcel is in dat proces van groot belang. Honey heeft haast, want Marcel zal niet lang meer leven.
Honey werkt zichzelf in de nesten, want leren dat je voor jezelf mag kiezen, valt niet mee. Zeker niet als het verjaardagsfeest van die ene leuke klasgenoot op dezelfde avond valt als de open dag van het werk van je zus. Wat moet je dan doen?

Paard paard tijger tijger. Een uitdrukking om te gaan gebruiken.
Gelukkig is dit fantastische boek geen ‘mama huhu’, maar helemaal geslaagd.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over een jongere die zich overal verantwoordelijk voor voelt? Lees dan de recensie over Toen Faas niet thuis kwam van Martha Heesen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.