Paard met laarzenJef Aerts

Terug naar lijst
 

Paard met laarzen

Titel: Paard met laarzen
Auteur: Jef Aerts
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 431 1758 4
Illustraties: Judith Vanistendael

Terug naar lijst

Hoeven die zoeven

Iedere dag reed Fieke op haar fiets naar haar hele bijzondere vriendin, Olga. Jef Aerts omschrijft haar zo: ‘Er woont een vlinder op haar gezicht. Als je lang genoeg kijkt, kan je hem zien zitten. Daar, tussen al die lintjes en barsten rond de ogen en de mond slaapt een insect. Een vlinder van gekreukt papier. Soms kan je hem horen ritselen onder het rimpelige vel. Olga had een heleboel rimpels. En dus een pracht van een vlinder. Haar neus was het dikke lijf. Als ze lachte, flapperden de vleugels op en neer.’ Deze mooie zinnen bestaan uit woorden, gerangschikt in een ritme van poëtische harmonie. En dit is nou juist wat dit boek kenmerkt. Jef Aerts schrijft prachtig. Aan de buitenkant van het boek zie je een hele gewone illustratie van Fieke met Lasse, het paard met laarzen, maar het verhaal is des te ongewoner. Er gebeuren vreemde dingen in het boek. Een spannend boek vol mysterie. Maar of alles weer op zijn hoeven terecht komt…?

Fieke en Olga zagen elkaar iedere dag. Ze gingen samen koffiedrinken - wat Fieke helemaal niet lekker vond - en paardrijden op Lasse. Lasse, een bijzonder paard, een paard op laarzen. Olga vertelde iedere dag circusverhalen. En over het vreselijke ongeluk van Lasse en Baruso, de clown op wie Olga heel verliefd was. WAS.…want het ongeluk en de laarzen van Lasse hielden verband met elkaar. Want hoe komt een paard op laarzen. En wat heeft Baruso ermee te maken?

Daar komt Fieke pas achter nadat Olga overleden is. Zomaar van de een op de andere dag. Gestorven in haar slaap. Fieke neemt Lasse mee naar huis. ‘“Eruit met dat beest, zei papa’. Uiteindelijk mocht Lasse een nachtje blijven, toen moest hij terug naar het tuintje van Olga. Dat had allemaal gekund als er niet een vreemde oude clown Lasse kwam opeisen. De oude clown die zei: “In het circus gebeuren wonderen. Het is pure magie!” Hij liet een truc zien, van een prop papier die een goudhaantje wordt. “Een papieren vogeltje. Dat denk je maar. Het vogeltje is echt. Het papier zit in jouw hoofd. Jij beslist zelf of je het ziet. Of niet.” Er was iets met die man. Fieke en Vos, de beste vriend van Fieke, laten zich niet kennen en geven Lasse niet weg aan Baruso.

En papa en mama dan. Als Lasse niet thuis mag wonen, dan zullen Fieke en Vos hun wel eens laten zien dat het hun menens is. Ze bedenken een plan en blijven zelfs een nacht van huis. Papa en mama natuurlijk ongerust en boos. Maar ja, dat hebben Fieke en Vos er wel voor over.

Een eigen rimpelvlindervriendin. Die wegvliegt en nooit meer terugkomt. Fieke laat haar in haar eigen hart rondfladderen. Ga jij hem vangen?

Paula.

Leestip: Sander Kis heeft ook een heel spannend verhaal over het circus en paarden geschreven, ‘Mariska, de circusprinses’

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.