Pa en JuliaDavid Ezra Stein

Terug naar lijst
 

Pa en Julia

Titel: Pa en Julia
Auteur: David Ezra Stein
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 47 707394
Illustraties:

Terug naar lijst

Een grote, kleine oplossing

Klein zijn, maar groot doen of groot doen, maar klein zijn. Wat zal het worden? Begin groot, eindig klein. Of andersom. Keuzes genoeg. Lees maar mee. De kleine lezers aan de hand van de grote of de grote lezers aan de hand van de kleine?

In dit boek beginnen we met Julia. Zij begint klein, maar vertelt groots vanaf het moment dat ze kon wiebelen en overal met Pa naartoe zwom. En iedere avond stopte Pa Julia in haar bedje. Maar: ‘Waarom lig je in mijn bed? vroeg Pa. Zodat je me niet hoeft te missen, zei ik. Ik sliep heerlijk en droomde dat ik net zo snel kon zwemmen als Pa.’ Pa is trots op zijn Julia. Ze kan inderdaad geweldig zwemmen.

En zo ging het ook toen ze poten kreeg en een brede bek om hard te zingen. Iedere avond stopte Pa Julia in haar bedje en iedere avond kroop ze weer bij Pa in bed. Daar was Pa het niet altijd mee eens. Hij vond dat Julia groot werd en dat het tijd werd dat ze in haar eigen bedje ging slapen. Julia dacht hier heel anders over. Zij trok zich er niks van aan natuurlijk.

‘David Ezra Stein’, de schrijver en illustrator van dit mooie boek laat heel grappige prenten zien. Een Julia met wel een heel grote bek of Pa die heel grote kikkerogen opzet als Julia begint te zingen. Je krijgt bijna medelijden met die man. Het valt ook niet mee, te moeten wonen met zo’n eigenzinnige dochter.

Pa kan ook niet meer slapen als Julia bij hem in bed ligt. Ze wordt groot, ze plonst, zingt, springt en kletst zelfs in haar slaap.

Waar moet dit naartoe? dacht hij vaak.

Maar de wonderen zijn deze kikkerwereld nog niet uit. En op een dag lukt het. Julia slaapt alleen, na veel zeuren, natuurlijk.

Dan krijgt het verhaal plotseling een onverwachte wending. En het is Julia die met een oplossing komt of was het toch Pa?

Het boek heeft weinig tekst, maar genoeg om je in te leven in het verhaal. De tekeningen van David Ezra Stein lijken op het eerste gezicht wat kinderlijk, wat ook wel weer past bij het prentenboek. Bekijk de tekeningen nog eens. Dan zie je heel veel, zoals het bedje van Julia en de ontknoping.

Zo zie je maar weer: groot zijn lijkt niet altijd groot te zijn, en klein zijn betekent ook niet altijd klein zijn …

Paula.

Wil je meer lezen over vreemde relaties tussen vader en dochters. Pippi Langkous kan er ook wat van. Het boek heet ‘Pippi Langkous zet de boel op stelten’, en het is geschreven door Astrid Lindgren.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.