OverhoopEva Gerlach

Terug naar lijst
 

Overhoop

Titel: Overhoop
Auteur: Eva Gerlach
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 14750
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Een passende puzzel

De kaft van het boek is wit. Philip Hopman tekent een eenzaam meisje. Dit meisje heet Aurie en ze is de hoofdpersoon van het boek. Het verhaal houdt meer in dan de kaft doet vermoeden. Eva Gerlach vertelt een ingewikkeld verhaal en het is even doorbijten in het begin. Toch is het vanaf het begin spannend en prikkelt het tot verder lezen. Er doen veel personen in mee. Soms is het even puzzelen: wie is wie ook alweer. Er gebeurt ook veel in het verhaal, van brand in huis tot en met onderduikers in de Tweede Wereldoorlog en het zoeken naar een verborgen schat met diamanten. Jammer dat Eva Gerlach ieder onderwerp kort aanstipt. Het verhaal leent zich prima voor een serie waarin ieder onderwerp een eigen verhaal kan worden, steeds met Aurie als hoofdpersoon.

Aurie is een eigenzinnig meisje. Als iets haar aan haar overleden moeder herinnert denkt ze: ‘Overslaan.’ ‘En pap is verdrietig, er schieten barstjes in zijn oogwit’. Eva Gerlach heeft een heel eigen manier om dingen te vertellen. Mooie zinnen, door het hele boek heen, maar soms is het twee keer lezen om te begrijpen wat er staat.

Het verhaal begint met de brand in het huis van buurvrouw Vis. De vader van Aurie redt buurvrouw Vis en neemt haar liefdevol in zijn huis op. Tot afgrijzen van Aurie, want ze kan helemaal niet met dit ‘krijsende viswijf’ opschieten.

Toch gaat Aurie op zoek naar de kat van buurvrouw Vis en ontmoet dan Job. Ze mag hem wel en samen ontdekken ze de familiegeschiedenis van Job én van buurvrouw Vis. 

Job legt uit dat  mevrouw Vis getrouwd was met Joop en ze kregen een dochter Anna. Anna trouwde met Sjef en ze kregen ook een dochter, Selma, de moeder van Job. Job lijkt veel op Sjef waardoor mevrouw Vis in de war raakt en denkt dat Job Sjef is die haar geliefde Anna heeft weggenomen.

Snap je het nog?

‘Vis + Joop’

‘Sjef + Anna’

‘Selma + ?’

‘Job’

Job kent zijn vader niet, vandaar het vraagteken.

Ook Sjef, de opa van Job, gaat uitleggen. Over hoe hij in de oorlog  Joop Vis heeft ontmoet en  over de vechtpartij waarin ze verwikkeld zijn geraakt, waardoor Sjef na de oorlog moest vluchten. Hij had toen geen andere keuze dan Selma en zijn geliefde Anna in Belgie achter te laten. Zelf vlucht hij naar Zuid-Amerika waar hij vals wordt beschuldigd. Nadat Sjef daar zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten keert hij terug naar huis.

Het verhaal is nog niet afgelopen, want Job en Aurie gaan nog op zoek naar een schat en hoe zou het verder gaan met alle familieperikelen?

Ben je nu nog niet nieuwsgierig genoeg om verder te lezen…?

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.