Over goden en reuzenSimone Kramer

Terug naar lijst
 

Over goden en reuzen

Titel: Over goden en reuzen
Auteur: Simone Kramer
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7320 2
Illustraties: Els van Egeraat

Terug naar lijst

Trek ten strijde met Thor, Loki en Odin!

Wil je eens iets anders lezen dan een ‘traditioneel’ leesboek? En houd je wel van stoere en avontuurlijke verhalen? Dan is ‘Over goden en reuzen’ van Simone Kramer iets voor jou.

‘Over goden en reuzen’ is een hervertelling van spannende verhalen uit de Edda. De Edda is een Noorse verhalenbundel die ruim achthonderd jaar geleden geschreven werd. Maar de verhalen werden al veel eerder – mondeling – aan volkeren verteld! Deze mythen (een soort ander woord voor sprookjes) gingen over woeste en ruige tijden, toen er nog goden, reuzen en dwergen op aarde leefden.

Misschien heb je weleens gehoord van de dondergod Thor of de oppergod Odin. Zij wonen in het rijk Asgard, de woonplaats van de goden. De goden en godinnen zijn dapper, sterk en hebben allerlei magische krachten. Ze kunnen bijvoorbeeld van gedaante verwisselen – en dat doen de goden dan ook regelmatig om hun doelen te bereiken. Zo vermomt Odin zich als adelaar om van de reus Suttung een speciale toverdrank te krijgen…

Maar Odin de adelaar had niet gerekend op Suttung. Deze kwam de grot binnen net nadat hij de vogel had zien wegvliegen. Hij vond zijn slapende dochter, de lege schalen… en hij begreep dat die adelaar van daarnet er iets mee te maken moest hebben. Ook sommige reuzen kunnen zich vermommen. Suttung veranderde zich, net als Odin, in een adelaar en vloog achter hem aan…

Hoe zal dit verhaal aflopen? Simone Kramer schreef naast dit verhaal nog zeventien andere mythen op uit de Edda. Alle verhalen zijn duidelijk geschreven, goed te begrijpen en erg spannend. En als je toch even vergeten bent wie ook alweer wie was, staat er achter in het boek een overzichtelijke namenlijst.

Zoals je net al kon lezen over Odin, Suttung en het drankje, zijn de figuren in ‘Over goden en reuzen’ niet altijd lieverdjes. Zo zet de slimme maar sluwe halfgod Loki alles op alles om god Balder – op wie hij jaloers is – te doden. En dondergod Thor aarzelt niet om de kinderen van een boer te ontvoeren als de boer hem bedriegt. Gelukkig zijn het allemaal maar verhalen!

De goden en reuzen maken veel ruzie en daarbij sneuvelen er behoorlijk wat personages uit de verhalenbundel! Als je dus niet zo goed tegen geweld kan, kun je dit boek beter overslaan. Maar ben je in voor wat actie en houd je van bloedstollende sprookjes, dan is ‘Over goden en reuzen’ een goede keus voor jou.

De illustraties van Els van Egeraat ondersteunen de verhalen goed. Ze heeft de goden, reuzen, dwergen en dieren een beetje schetsachtig getekend, met veel kleur en grootse vormen. Zo krijg je echt een beeld bij de personages uit ‘Over goden en reuzen’. Trek jij met hen mee ten strijde?

Lizan.

Leestip: Simone Kramer schreef ook verhalen uit de Griekse mythologie op: ‘Mensen, draken en dolfijnen’ en ‘Van Grote Beer en Orion’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.