Over ArneDirk Nielandt

Terug naar lijst
 

Over Arne

Titel: Over Arne
Auteur: Dirk Nielandt
Uitgeverij: Manteau, 2008
ISBN: 978 90 223 2255 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Gestolen liefde

Arnes ouders zijn gescheiden. Net zoals veel kinderen van gescheiden ouders, woont hij afwisselend bij zijn vader en bij zijn moeder. Voor Arne is dat allemaal nogal verwarrend. Bovendien weet hij niet waarom zijn ouders uit elkaar zijn gegaan. Zou het aan hem liggen? Wat heeft hij dan fout gedaan? Maar ‘Over Arne' gaat in het begin niet teveel in op deze vragen. Er is namelijk iets aan de hand wat veel spannender is. En zonder dat ze het van elkaar weten, heeft het met zijn vader én zijn moeder te maken.

Arnes vader is politieagent. Hij werkt bij de recherche. Dat is een interessant beroep. Hij schrijft geen bonnetjes uit als je 's avonds zonder licht fietst, maar speurt naar de échte criminelen. Arne komt vaak bij zijn vader op het bureau. Op dit moment zitten ze de Hartendief achterna: een dief die spullen steelt, maar ze op ongewone plekken weer terugzet. Daarbij vindt de politie ook steeds een kaartje met een hart erop.

Arnes moeder is een populaire gymlerares op de school van Arne. Nu zit ze al een tijdje thuis, vanwege het verdriet om de scheiding. Ze doet soms erg geheimzinnig de laatste tijd. Arne komt er maar niet achter wat het is. En waarom reageert ze zo vreemd als hij haar toevallig tegenkomt in de stad?

Dirk Nielandt is een Vlaamse schrijver. Dat kun je terug zien in sommige uitdrukkingen in zijn boek. Zo schrijft hij bijvoorbeeld dat Arnes moeder in de gang aan het ‘sakkeren' is. En in België heten politieagenten ‘flikken'. Storend is dat niet. Meestal weet je wel wat hij bedoelt. Wat af en toe wel irriteert, is de manier waarop de schrijver de gedachten van Arne beschrijft. Het lijkt wel alsof hij alles op wil schrijven wat Arne denkt, terwijl het leuker zou zijn als er ook nog iets te raden over blijft.

Het is jammer dat het vanaf het begin al duidelijk is wie de dader is en hoe de zaken in elkaar steken. Het staat nota bene op de kaft van het boek! Toch blijft de schrijver doen alsof het allemaal één raadsel is. Als Arne er eindelijk ook achter komt wat de lezer allang weet, krijgt het verhaal weer meer vaart. Dan wordt ook duidelijk wat de redenen van de dief zijn. Opeens zit je midden in een spannende crimi en is de moeizame start van het boek snel vergeten.

Arne verbergt zijn hoofd diep tussen zijn schouders. Stilaan beginnen ook de zenuwen in zijn maag te knagen. Hij beseft dat hij dadelijk gaat inbreken in het meest beveiligde gebouw van de stad. Voor een ervaren rot is dat al een onbegonnen zaak, hoe kan mams dan verwachten dat hij dat wel kan? Terwijl zij jolig doet alsof ze naar de kermis gaat, begint hij zich ernstig zorgen te maken. Dit plan is waanzin.

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.