OtisMartijn Niemeijer

Terug naar lijst
 

Otis

Titel: Otis
Auteur: Martijn Niemeijer
Uitgeverij: Leopold, 2017
ISBN: 978 90 258 7230 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Ouders onbekend

Overal in de kamer zag ik kleren, lege dozen, plastic zakken, ongeopende enveloppen, gratis rommel die ze uit winkels had meegekregen. Hoe kon zij hierin leven? Wat ik ook opruimde, een dag later lag haar rotzooi alweer op de gekste plekken. Waarom leefde ik juist met haar hier in dit ranzige appartement, in deze haveloze flat, in deze treurige wijk?

Otis en zijn moeder kunnen niet goed samen overweg. Zij drijft hem tot het uiterste met haar veeleisende gedrag, en hij verwijt haar dat ze niets over zijn vader wil vertellen. Otis heeft hem nooit gekend. Als hij na een fikse ruzie wat wiet gaat halen bij Desi, die een kinderdagverblijfje runt in de flat, zit hij even later opgescheept met de driejarige, zwijgzame Nuru. Het meisje is niet opgehaald door haar ouders, en Desi is ervandoor gegaan. Otis besluit om Nuru’s ouders te zoeken, maar dat valt niet mee als je tegelijkertijd je schoolexamens moet halen, een clandestien schuldennetwerk moet bijhouden, én dan ook nog eens op zoek bent naar je vader.

Wat volgt, is een dynamisch en spannend verhaal dat zich in een vlot tempo ontwikkelt. Martijn Niemeijer voert in ‘Otis’ een flink aantal cultureel diverse personages op. In het begin kan die hoeveelheid wat overweldigend zijn, maar zodra je ze leert kennen, begin je ook het leven in de flat beter te begrijpen. Dat blijkt soms best een rauwe wereld te zijn. Een aantal flatbewoners is betrokken bij allerlei illegale handeltjes, waar ook Otis zich niet helemaal afzijdig van weet te houden. De samenloop van daaraan gerelateerde gebeurtenissen is misschien niet altijd even geloofwaardig, maar blijft binnen de context wel te begrijpen.

Welke ouder liet nu een kind bij een wildvreemde achter, te laf zelfs om haar persoonlijk te brengen? In deze kloteflat was ook altijd wat.

Verder spelen Otis en zijn ouders met de vraag of ze wel zijn wie ze lijken. Zo construeert Otis gaandeweg een beeld van zijn afwezige vader, dat hij weer moet bijstellen als hij iets ontdekt dat hij misschien liever niet had willen weten. Ook Otis zelf roept vragen bij je op. Met een schokkende actie laat hij zijn moeder van het toneel verdwijnen, maar tegelijkertijd gaat hij juist liefdevol met de kleine Nuru om. Waar is hij toe in staat?

Nu begon ik te twijfelen. Hoe zou ik hier de rest van mijn leven mee kunnen rondlopen?

Wanneer Otis na zijn moeders verdwijning met verschillende flatbewoners praat, blijken zij bovendien een heel ander beeld van haar te hebben dan hijzelf. Hoe goed kent hij zijn eigen moeder?

Het mysterie rond Nuru, maar vooral ook de vraag hoe Otis zich gaat redden uit het web van problemen waar hij geleidelijk in verstrikt raakt, houdt de spanning erin en spoort je aan om verder te lezen tot het verrassende einde.

Anne.

Leestip: Lees ook 'Wat niemand ziet', het debuut van Martijn Niemeijer.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.