Oscar en de OrnikopHarm de Jonge

Terug naar lijst
 

Oscar en de Ornikop

Titel: Oscar en de Ornikop
Auteur: Harm de Jonge
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2015
ISBN: 978 90 896 7192 9
Illustraties: Charlotte Dematons

Terug naar lijst

Mooie herinneringen kun je bewaren

Stel je eens voor: je ligt ’s avonds in je bed en je hebt een rotdag op school achter de rug. Je bent gepest door Melle en Bram, want die pakten je potje met rupsen af en trapten de diertjes zomaar dood. Je juf liet vervolgens duidelijk merken dat ze je maar een piepert en een klikspaan vindt. Zo’n dag dus. En dan net voor je in slaap valt, hoor je buiten in de dakgoot een donker geluid en zit er een heuse Ornikop voor je raam.

‘Ik ben de Ornikop,’ zegt de vogel, ‘de reisvogel van de Grote Moeder. Zij kan ook niet slapen. Ze weet dat jij steeds aan Melle en Bram denkt en is bezorgd. Daarom stuurt ze mij om jou te halen.’

Dat gebeurt Oscar. Hij voelt zich alleen en verdrietig. Het was de bedoeling dat zijn rupsen vlinders werden, die vanaf zijn moeders graf naar de hemel zouden vliegen. De Ornikop komt dus precies op tijd. Op zijn rug vliegt Oscar naar de drie Droomeilanden, heel ver weg.
Op het Schommeleiland woont Karamella, de koningin en de Grote Moeder, speciaal voor alle kinderen die hun eigen moeder missen. Op Weetglip woont Tikkie Vergat III; hij helpt je om nare herinneringen op te ruimen. En op Bawaï is prinses Bjoetie Bobèl. Zij leert je het mooie te dromen.
Niet alles bij de Droomeilanden is even fijn. Bij elk eiland hoort ook een klein, grauw eilandje, waar mensen gestraft worden. Melle en Bram moeten er bijvoorbeeld verplicht glasscherven opruimen. Net goed!

In ‘Oscar en de Ornikop’ vertelt Harm de Jonge een verhaal voor kinderen die troost nodig hebben. Oscar heeft het moeilijk. Hij ontdekt tijdens de reis met de Ornikop dat je mooie herinneringen kunt bewaren om er vaak aan te denken en dat je de slechte in een laatje in je geheugen op kunt bergen. Bovendien leert hij van Bjoetie Bobèl hoe belangrijk het is om te dromen.
‘Je kunt je ogen ook omkeren en in je eigen hoofd kijken. Dan kun je jezelf zien zoals je graag wilt dat je bent. En als je dat vaak doet, zal je geloven dat je het echt bent. En als je het gelooft, dan ben je het!’

Bij een mooi en dromerig verhaal als ‘Oscar en de Ornikop’ horen ook mooie en dromerige illustraties. Ze zijn gemaakt door Charlotte Dematons. Charlotte schilderde de Droomeilanden in warme, zachte kleuren, terwijl bijvoorbeeld de moddermoerassen akelig, kil en donker zijn.

Een boek als dit biedt troost, hoop en gerechtigheid. Ieder kind dat verdriet heeft, zou een Ornikop moeten ontmoeten. Met de Ornikop van Harm de Jonge kun je in elk geval met omgekeerde ogen al een hoop fijns beleven. Net als Oscar.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over een kind dat ’s nachts een wonderlijke reis maakt? Lees dan de recensie van ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ van Els Pelgrom.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.