OrfeoWendy Stroobant

Terug naar lijst
 

Orfeo

Titel: Orfeo
Auteur: Wendy Stroobant
Uitgeverij: Davidsfonds, 2006
ISBN: 978 90 590 8205 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Het verhaal van een betoverende stem

Droom jij er wel eens van acteur te zijn? Om op een podium te staan en een geweldig applaus in ontvangst te nemen nadat je een fantastische rol hebt neergezet? Natuurlijk wil iedereen jouw handtekening en word je aanbeden. Als je acteur zou zijn geweest in de 18de eeuw was het toch iets anders geweest. In die tijd hadden acteurs het niet makkelijk, vaak nam niemand ze echt serieus en regelmatig werden ze als uitschot gezien.

Frankrijk 18de eeuw -
“Dan is er een stem, nog nooit heeft Nicolas zo’n stem gehoord, zo hoog zo puur als die van een kind, die dan verandert in een sopraan of zelfs in een alt, het is een stem van een vrouw zo mooi dat ze alleen in je verbeelding kan bestaan.”

De stem die de toneelschrijver Nicolas hoort, is echter niet van een vrouw, maar van Alessandro de Luca, een engelachtige verschijning uit Italië. Nicolas is door de stem gegrepen en weet dat hij de markiezin voor zijn nieuwe toneelstuk heeft gevonden. Alessandro is zijn man, of moet hij zeggen vrouw..?

Alessandro had het als kind niet makkelijk, zijn moeder was overleden en zijn vader was een bullebak die liever lui dan moe was. Om toch aan geld te komen, werd Alessandro naar het conservatorium gestuurd om daar sopraan te worden en zo flink geld te gaan verdienen in de Italiaanse opera. In de opera mochten geen vrouwen zingen. Daarom werden er jongetjes gecastreerd, zodat hun stem hoog bleef en ze dus vrouwenrollen konden spelen. Geen pretje voor die jongens natuurlijk en niet zo wonderlijk dus dat Nicolas dacht een vrouw te horen zingen.

Alessandro heeft veel succes in de opera en vele aanbidsters in Italië. Als hij door een van zijn liefdes in de problemen komt, vlucht hij naar Frankrijk en ontmoet daar Nicolas en zijn bonte toneelgezelschap. Alessandro sluit zich bij hen aan en staat avond aan avond op het toneel. Het lijkt erop dat zijn oude vijanden hem zijn vergeten, maar dan gebeuren er vreemde, onverklaarbare dingen…

Het boek vertelt eigenlijk twee verhalen: het verhaal van het toneelgezelschap dat door Frankrijk trekt en het verhaal van Alessandro voordat hij naar Frankrijk vluchtte. Door deze opbouw word je echt ondergedompeld in de 18de eeuw. Je leest onder welke moeilijke omstandigheden rondreizende acteurs moesten leven en komt ook veel te weten over het lang niet gemakkelijke leven van een jonge sopraan. Schrijfster Wendy Stroobant geeft je een perfecte mix van spanning, geschiedenis, liefde en jaloezie. Er gebeurt veel in het wat dunne boek, maar toch wordt alles goed uitgewerkt en wil je maar een ding: doorlezen!

Annerieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.