OpvrolijkvogeltjeEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Opvrolijkvogeltje

Titel: Opvrolijkvogeltje
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0707 3
Illustraties: Ingrid en Dieter Schubert

Terug naar lijst

Opvrolijkvogeltje is er altijd voor iedereen

‘Kijk, daar vliegt opvrolijkvogeltje.
Wie?
Opvrolijkvogeltje!
Wat is dat voor vogeltje?
Dat is een belangrijk vogeltje.
Waarom?’


De eerste bladzijde van het prentenboek ‘Opvrolijkvogeltje’ is al ontzettend leuk. Het verhaal wordt namelijk verteld door twee vissen op pootjes. Twee vissen op pootjes! Wie verzint dat nou?!

Maar ‘Opvrolijkvogeltje’ draait niet om die grappige vissen, maar natuurlijk om Opvrolijkvogeltje zelf. Kijk, daar is ze al.

Met haar prachtige gekleurde veren en stoere, zelfverzekerde blik is Opvrolijkvogeltje een bijzondere verschijning. Op de meeste prenten staat ze op de achtergrond afgebeeld, maar toch trekt ze je aandacht. Dat hebben de illustratoren Dieter en Ingrid Schubert knap gedaan. Dit duo heeft al vele mooie prentenboeken geïllustreerd (en geschreven!) en ook de tekeningen in ‘Opvrolijkvogeltje’ stellen je zeker niet teleur. Kijk maar eens naar de mooie zachte kleuren bij de tekeningen van opa en oma Emoe, de vage lijntjes van de regen die neervalt op de kangoeroe en de goed gelukte gezichtsuitdrukkingen van alle dieren.

Terug naar Opvrolijkvogeltje. De vissen vertelden je al dat Opvrolijkvogeltje een heel belangrijk vogeltje is. Opvrolijkvogeltje maakt namelijk werkelijk alle dieren weer blij die zich sip voelen. Zo gaat ze bijvoorbeeld langs bij de koala’s:

Het is bijna middag,
en boven in de eucalyptusboom vragen de koalabroers zich af
waarom ze eigenlijk zouden moeten klimmen
en eten, en ademhalen.
Er gebeurt nooit iets bijzonders.
Er gebeurt nooit iets nieuws.


Daar weet Opvrolijkvogeltje wel iets op. Ze koppelt de koalabroers gewoon aan drie leuke koalavrouwtjes. Want van de liefde wordt toch iedereen weer blij?

Ook opa en oma Emoe kunnen wel wat vrolijkheid in hun leven gebruiken. Dus trommelt Opvrolijkvogeltje iedereen op om opa en oma Emoe een fijne middag te bezorgen. Wat een goede oplossing van Opvrolijkvogeltje!

Maar er zit wel een keerzijde aan Opvrolijkvogeltje zijn. Schrijver Edward van de Vendel schrijft niet voor niets op de volgende bladzijde: ‘Arm Opvrolijkvogeltje’.
Want als je altijd bezig bent voor een ander, houd je dan wel tijd over voor jezelf?

En dus komt Opvrolijkvogeltje doodmoe aan bij haar nest, waar een aangename en lieve verrassing wacht op haar én op jou.

Hoewel ‘Opvrolijkvogeltje’ een mooie les aan je meegeeft, en je laat lachen en je ontroert, blijft Opvrolijkvogeltje zelf een mysterieus figuur. Haar geheim wordt niet helemaal duidelijk en dat is wel een beetje jammer. Het was leuk geweest als je Opvrolijkvogeltje nog iets beter had leren kennen. Tijdens het lezen ben je namelijk zo benieuwd en hoop je op een mooi antwoord. Is er een reden waarom Opvrolijkvogeltjes opvrolijken? Dat antwoord komt dus niet (of niet helemaal), maar voor het leesplezier zelf is dat niet erg. ‘Opvrolijkvogeltje’ vrolijkt namelijk ook jou op.

Lizan.

Leestip: Nog een leuk prentenboek lezen van Ingrid en Dieter Schubert? Kijk dan eens naar ‘Gewoon gek’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.