OpstandAgave Kruijssen

Terug naar lijst
 

Opstand

Titel: Opstand
Auteur: Agave Kruijssen
Uitgeverij: Lannoo, 2015
ISBN: 978 94 014 2966 5
Illustraties:

Terug naar lijst

De dochter van Willem van Oranje

Elf jaar was Mayke toen haar leven op zijn kop werd gezet. Niet alleen haar leven, maar het leven van de hele familie, het leven van honderdduizenden mensen in de Lage Landen. Mayke had gedacht dat ze het ergste wel had meegemaakt toen haar vader hertrouwde met Anna van Saksen, maar dat was een vergissing. Het kon nog veel erger.

Zo begint ‘Opstand’, de ruim vierhonderd pagina’s tellende historische roman van Agave Kruijssen. ‘Opstand’ speelt in de tijd van de godsdiensttwisten, in de tweede helft van de 16de eeuw. Hoofdpersoon is Mayke, de oudste dochter van Willem van Oranje-Nassau. Als dochter van zo’n rijke edelman wacht haar een gouden toekomst: ze zal trouwen, kinderen krijgen, dansen op een bal, mooie japonnen dragen …
Niets van dat alles. In 1567 moet haar vader vluchten naar de Dillenburg, het stamslot van de Nassau’s. De Nederlandse Opstand is uitgebroken. Mayke’s vader pleit voor godsdienstvrijheid, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen door de katholieke koning Filips II. Willem van Oranje brengt een leger op de been om de inwoners van de Lage Landen te bevrijden van de Spaanse koning, maar dat kost geld. Veel geld.
Intussen krijgt Mayke lessen op het kasteel, zorgt ze voor haar halfzusjes en -broertje en moet ze verder maar afwachten wat haar vader over haar beslist. Mayke droomt over graaf Filip van Hohenlohe, een jongeman die vier jaar ouder is dan zij en op wie ze stiekem verliefd is. Filip vecht onder de schuilnaam Hollock in het leger van haar vader.

In ‘Opstand’ lees je afwisselend vanuit het perspectief van Filip en van Mayke. Hierdoor kom je veel te weten over zowel oorlogsgebeurtenissen als de Slag bij Heiligerlee en het Beleg van Haarlem, als over de huiselijke omstandigheden van de Nassau’s. De mensen die in ‘Opstand’ voorkomen, hebben bijna allemaal echt geleefd en de gebeurtenissen tijdens de Nederlandse Opstand zijn ook in werkelijkheid gebeurd. Als je goed hebt opgelet tijdens de geschiedenisles, haalt dit wel wat spanning uit het verhaal: je weet dan al van tevoren dat Oranje’s troepen bij Jemmingen genadeloos verslagen zijn en dat de Slag op de Mookerhei eveneens op een bloedbad uitliep.
Over Mayke (Maria van Nassau) is minder in de geschiedenisboeken terug te vinden. Kruijssen maakt van haar een lief, dromerig meisje, dat tegelijkertijd heel goed weet wat ze wil. Of dit historisch juist is, zullen we nooit weten. Feit is dat Mayke in 1595 eindelijk trouwde met Filip.

Om ‘Opstand’ uit te lezen, heb je bijna net zo veel geduld nodig als Mayke, want het is een stevige pil. Maar wanneer je houdt van heel dikke geschiedenisboeken, kun je weer even vooruit. Dankzij Agave Kruijssen komt Mayke tot leven alsof je haar persoonlijk kent.

Lidewij.

Zin in nog een dikke historische roman? Lees dan de recensie van ‘Kelderkind’ van Kristien Dieltiens.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.