Operatie oma SjannieLysette van Geel

Terug naar lijst
 

Operatie oma Sjannie

Titel: Operatie oma Sjannie
Auteur: Lysette van Geel
Uitgeverij: Moon, 2018
ISBN: 978 90 488 4505 7
Illustraties: Karst-Janneke Rogaar

Terug naar lijst

Een ode aan alle onvergetelijke oma’s

‘Je weet dat je in de problemen komt als je liegt tegen de politie, dat hoef ik je niet te vertellen, toch?’

Natuurlijk weet Amare dat. Dus natuurlijk liegt ze nie… - o, wacht! Toch wel! En misschien heb je het zelf ook weleens gemerkt: als je eenmaal begint met liegen, is het niet zo makkelijk om er weer mee op te houden.

Amare is de elfjarige hoofdpersoon van ‘Operatie oma Sjannie’. Het verhaal is opgedeeld in drie delen: voor, tijdens en na de kidnap. De kidnap?! Is dit boek dan zo veel spannender dan de voorkant doet vermoeden? Nee hoor, dat valt mee. Er wordt namelijk geen kind ontvoerd door een enge griezel, maar een oma door haar kleindochter! Oma Sjannie is bijna blind, gooit in plaats van kruiden cakeversieringen in de soep, en verdwaalt weleens doordat ze in de verkeerde bus stapt. Als ze dan ook nog eens een gat in haar hoofd valt, twijfelen Amares ouders niet langer: oma Sjannie moet naar een verzorgingstehuis. Ook Amare zelf weet precies wat ze moet doen: dáár een stokje voor steken!

Her en der versiert schrijfster Lysette van Geel het verhaal met prachtige beeldende zinnen, zoals: ‘Ik had zin om te schreeuwen. Alle geheimen begonnen als grote suikerspinnen in mijn hoofd rond te draaien, aan alles te kleven.’ Verder is het taalgebruik eenvoudig en niet heel opvallend. De taal past goed bij een elfjarig meisje. En dat geldt misschien nog wel meer voor de tekeningen. Karst-Janneke Rogaar heeft het talent om als volwassene net-echte kindertekeningen te creëren. Een kunst op zich!

Amare vertelt het verhaal in de ik-vorm. Hierdoor zit de lezer pal op Amares gedachten, plannen, twijfels en zorgen. De schuldgevoelens die regelmatig de kop opsteken, maken van Amare een levensecht meisje. Wat dat betreft zijn alle ingrediënten voor een meeleef-verhaal aanwezig. Toch weet ‘Operatie oma Sjannie’ je niet helemáál mee te nemen, doordat de gebeurtenissen vrij ongeloofwaardig en absurd zijn. Maar goed, een beetje absurd op zijn tijd moet kunnen! Lysette van Geel lijkt met dit boek vooral een ode te willen brengen aan alle bijzondere, lieve, grappige, onvergetelijke oma’s. En daar is ze zeker in geslaagd. De liefde tussen oma Sjannie en haar kleindochter spat van de pagina’s af. Amare heeft er werkelijk alles voor over om oma Sjannie uit het verzorgingstehuis te houden. Stelen, liegen, ze doet het allemaal. Voor oma. Dat maakt ‘Operatie oma Sjannie’ tot een spannend, ontroerend en grappig verhaal.

En geloofwaardig of niet, wat moet het ondanks alle spanning geweldig zijn om zo’n avontuur met je oude oma te beleven! Amare zal de herinneringen aan haar oma en alles wat ze samen hebben meegemaakt de rest van haar leven met zich meedragen.

Karine.

Leestip: Wil je nog meer van die net-echte kindertekeningen van Kars-Janneke Rogaar bewonderen? Trek dan gauw het prachtige Spinder van Simon van der Geest uit de kast.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.