Operatie Bernie BuitenHilde Vandermeeren

Terug naar lijst
 

Operatie Bernie Buiten

Titel: Operatie Bernie Buiten
Auteur: Hilde Vandermeeren
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2009
ISBN: 978 90 590 8292 2
Illustraties: Lotte Leyssens

Terug naar lijst

Het grote plan van Cath

Oh nee! Het is weer zover: de moeder van Cath heeft weer een nieuwe vriend! De vorige vriendjes waren niet zo'n succes, dus Cath vindt het helemaal niet leuk als haar moeder verliefd wordt op Bernie van de carnavalswinkel. Ze is bang dat het weer net zo'n ellende wordt als met de ‘Sprookjesverteller' en de ‘Wrat', de vorige vriendjes. De ene beloofde Cath van alles maar daar kwam nooit wat van terecht en de ander wilde haar al om zes uur naar bed sturen zodat hij van haar af was. Daar moet ze toch niet aan denken! Daarom moet er meteen actie worden ondernomen: Operatie Bernie Buiten wordt gestart!
Cath doet er alles aan om ervoor te zorgen dat Bernie vertrekt. Eerst probeert ze hem stiekem te pesten. Als Bernie bijvoorbeeld probeert om bij haar aan tafel te komen zitten doet ze net alsof iedere stoel bezet is en Bernie alleen maar op het gammele krukje kan gaan zitten. Bernie is natuurlijk te zwaar voor het krukje:

'Voor Bernie kan antwoorden, zakt hij erdoor. Met een klap smakt hij tegen de grond. Ik krijg een geweldige lachstuip. Bernie krabbelt overeind en duwt zijn brilletje recht. Ik probeer op te houden met lachen, maar het lukt niet echt. ‘Cath?' vraagt mama. Ik moet op mijn tellen passen. Dat hoor ik in haar stem.'

Cath bedenkt verschillende plannetjes om van Bernie af te komen. Soms gaat dat goed en soms ook niet, maar voordat het lukt om Bernie helemaal weg te pesten, komt Cath tot de ontdekking dat hij eigenlijk best wel aardig is en helemaal niet zo vervelend doet als de vorige vriendjes van haar moeder. En dan heeft hij ook nog eens Isabelle, een lieve oude hond die bij hem woont. Cath besluit om Bernie toch een kans te geven. Dan vangt ze een gesprek op tussen haar moeder en Bernie en hoort ze dat ze haar niet mee willen nemen op vakantie. Nu is Cath echt boos. Operatie Bernie Buiten wordt weer gestart!

‘Operatie Bernie Buiten' is een vrolijk boek over een meisje dat het zat is dat haar moeder steeds met nieuwe vriendjes thuiskomt. Vooral als je zelf ook alleen met je moeder woont en bang bent dat ze een vriendje zal krijgen, is dit een leuk en misschien ook wel leerzaam boek. Het verhaal laat zien dat het ook heel grappig en gezellig kan zijn als er iemand bij komt. Uiteraard is dit boek ook een aanrader als je gewoon van ondeugende plannetjes houdt.

De vrolijke zwart-wit tekeningen die Lotte Leyssens maakte van Cath, haar moeder, Bernie en Isabelle, zorgen ervoor dat alles nog grappiger wordt. Boem! En daar ligt Bernie op het doorgezakte krukje!

Carolien.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.