Opa, vertel eens…Frans van Houwelingen

Terug naar lijst
 

Opa, vertel eens…

Titel: Opa, vertel eens…
Auteur: Frans van Houwelingen
Uitgeverij: Callenbach, 2003
ISBN: 978 90 266 1156 8
Illustraties: Marijke ten Cate

Terug naar lijst

Opa's verhaal in een boek

'Opa, vertel eens...' lijkt een beetje op een vriendenboekje. Boekjes waar menig kind even van schrikt: heb ik genoeg vrienden om het vol te krijgen? Het zijn wel erg veel invulbladzijden! Wat dat laatste betreft zal ook opa wel even schrikken, want hij is degene die in dit boek ruim 100 vragen mag beantwoorden.

'Opa beter leren kennen' is het doel van dit vragenboek waarin schrijver Frans van Houwelingen aan de hand van negen thema's opa helpt zijn levensverhaal voor de kleinkinderen op te tekenen. Een leuk idee, want opa's vertellen dikwijls graag, maar de verhalen samenhangend voor het nageslacht vastleggen, is vaak een grote stap. Want, waar moet je aan denken en vooral: waar te beginnen? Van Houwelingen lost dit voor opa op. Gewoon bij het begin, lijkt hij te zeggen met de hoofdstuktitel 'Toen opa nog een jochie was'.

Dit hoofdstuk is, net als de andere acht, overzichtelijk ingedeeld met tussenkopjes als 'spelen', 'ziek', 'eten en drinken' en 'vakantie'. Opa krijgt talloze vragen voorgeschoteld variërend van 'welk boek kunt u zich herinneren?' tot 'hebt u tijdens de vakantie iets spannends beleefd?' Opa kan zijn antwoorden illustreren door foto's in te plakken. Illustratrice Marijke ten Cate heeft voor dat doel lege schilderijlijsten verwerkt in het boek.

Grappig zijn de rijmgedichtjes die tussen de vragen door staan. Sommige zijn heel origineel zoals dat bij het hoofdstuk 'werken voor de kost':

'Zeg wat doe jij voor de kost?
'Ik heb een loopbaan', zegt de post.
De garagehouder vult nu aan:
'En ik een echte autobaan''

Erg jammer dat Van Houwelingen er in het hoofdstuk 'kerk en geloof' voor heeft gekozen in twee vragen specifiek op het protestants-christelijke geloof in te gaan. De schrijver vraagt welke predikant opa zich het best herinnert en of hij belijdenis heeft gedaan. Hiermee sluit hij opa's die katholiek zijn opgevoed uit. Zij kennen immers geen predikanten maar pastoors en geen belijdenis maar communie.

Uitgeverij Callenbach geeft altijd boeken uit met een protestants-christelijk stempel en daar is niets mis mee. Maar 'Opa, vertel eens…' is echt een boek waarmee de uitgever een groter lezerspubliek, buiten haar vaste achterban, kan bereiken.

Aan het omslag herken je direct de altijd frisse en kleurrijke stijl van tekenares Marijke ten Cate. In het boek zijn de illustraties zwart-wit. Ten Cate maakt in haar illustraties gebruik van foto's. De ene keer erg mooi verwerkt in de tekening, de andere keer te duidelijk 'opgeplakt'.

Met een vasthoudende opa die iets te vertellen heeft, kan 'Opa, vertel eens…' een schitterend document worden voor de kleinkinderen. Een pluim voor het idee! Op naar 'Oma, vertel eens'!

Bas.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.