Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichtenEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten

Titel: Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 9789045106557
Illustraties: Floor de Goede

Terug naar lijst

Ik ben een voetbalvogel

Ben je een poëzieliefhebber en niet zo dol op strips? Of ben je een stripgek en heb je niks met poëzie? Geen nood, nu is er een zelfhulpboek voor jullie allebei. Want na raadpleging van dit boek ga je zeker anders kijken naar strips en gedichten. Sterker nog, na het lezen van dit boek, hou je van strips én van poëzie!

Edward van de Vendel noemt gedichten ook wel ‘moeilijke woordvierkantjes’. In zijn eerdere gedichtenbundels over Superguppie schreef Van de Vendel al heel grappige, makkelijke maar wel rake gedichten. Maar nu gaat hij een stapje verder. Samen met striptekenaar Floor de Goede (voor de kenners Flo van de strip ‘Zusje van…’) heeft hij een een héél nieuw iets bedacht: stripgedichten.

Edward van de Vendel schreef eerst 22 gedichten en daarna ging Floor de Goede aan het werk en maakte van zijn gedichten een klein stripverhaal van 2 bladzijden. In ‘Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten’ zie je het verrassende resultaat. En er is maar een conclusie: dit is een echte vondst! De gedichten zijn gewoon super grappig en de tekeningen van Floor de Goede zorgen ervoor dat de gedichten er absoluut niet zo serieus meer uit zien als in de ‘woordvierkantjes’, maar ogen als een echte, hippe strip.

De stripgedichten van Edward en Floor gaan over afgestorven tenen, over bitterballen en bier en grotemensenspeelkwartier, over 3 soorten vaders en over boosheid, die als een wekker afloopt… Grappige gedichten, maar ook gevoelige gedichten waar je over na moet denken. Zo mijmert een jongen dat hij ‘vaders eitje’ is, nadat hij heeft gezien dat zijn vader, net zoals de merel een heel mooi bed/nestje voor hem bouwt. Of deze grappige, over een jongen die onder een boom heel lang zit te wachten tot zijn bal die in de takken vast zit, naar beneden valt:

En ik blijf hier.
Dus hou je kop met je geklier.
En als je nog eens durf te vragen
Jochie heb je straf?
Dan schreeuw ik
Nee, ik ben een voetbalvogel
En ik broed

Van onderaf.

De stripgedichten zijn, en dat is echt knap, heel leuk als je 8 jaar bent, maar ook als je 12 bent. De humor is voor iedereen leuk. En je krijgt gelijk helemaal zin om zelf zo’n stripgedicht te maken. De poëzieliefhebbers maken dan een gedicht en laten dat door de stripfanaten verstrippen. Alhoewel waarschijnlijk wil de stripgek nu wel zelf dichten!

Dit boek werd helemaal terecht met de Zilveren Griffel 2009 beloond en omdat het zo’n succes was, maakten Van de Vendel en De Goede direct maar een volgende bundel stripgedichten, met de grappige naam ‘Draken met stekkers’. 

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.