Op een ochtend vroeg in de zomerToon Tellegen

Terug naar lijst
 

Op een ochtend vroeg in de zomer

Titel: Op een ochtend vroeg in de zomer
Auteur: Toon Tellegen
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN: 978 90 451 1885 7
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

Feestende dieren

Soms wil je graag een kort verhaal lezen. Dat kan met dit boek.

‘Op een ochtend vroeg in de zomer’ bevat verschillende losse verhalen. Ieder verhaal gaat over één specifiek dier. Deze dieren denken soms lang na. Bijvoorbeeld in het verhaal over de beer. Hij wil graag een feestje geven. Hij heeft de eekhoorn, de mier, de krekel en de neushoorn uitgenodigd. Bij een feestje hoort taart. Dus bakt de beer de avond voor het feestje een lekkere taart. Als de taart klaar is, snijdt hij hem in vier stukken. Daarna denkt de beer diep na. Er klopt iets niet, alleen weet hij niet wat.

Dan bedenkt de beer dat hij geen stuk voor zichzelf heeft gebakken. Wat stom. ‘Nee, dacht hij, het is onmogelijk hier nu nog vijf stukken van te maken. Hij at de hele taart op en bakte een nieuwe’. Nadat de nieuwe taart klaar is, snijdt hij de honingtaart in vijf stukken. Nu is er ook een stuk taart voor de beer zelf. De beer is echter nog steeds niet tevreden, want stel dat er iemand onverwacht op bezoek komt. Bijvoorbeeld het nijlpaard. Die zou dan de taart zien en er zeker een stuk van lusten. Dan heeft de beer weer een stuk te weinig. ‘Toen pakte hij een boek over feesten, dat in zijn kast stond, en zocht op of er ook feesten zonder taart bestonden. Al bladerend en lezend at hij, zonder dat hij het in de gaten had, de hele taart op’. De beer komt er achter dat feesten zonder taart niet bestaan. Hij besluit dat het feestje niet door kan gaan en schrijft de dieren een brief om dat te vertellen.

De verhalen van Toon Tellegen zijn grappig doordat hij dieren mensendingen laat doen. Zoals piekeren over dingen die waarschijnlijk niet gaan gebeuren. Hierdoor ga je nadenken over het gedrag van mensen. De wasbeer ligt bijvoorbeeld wakker omdat hij bang is dat hij misschien nooit meer in slaap zal vallen. Of het verhaal over de eendagsvlieg die niet weet wat het woord ‘morgen’ betekent. Hij leeft immers maar één dag.

De tekeningen van Sylvia Weve zijn erg druk en verbeelden veel details die in het verhaal voorkomen. Ook bevatten de illustraties veel pijlen en soms een Latijnse naam van een dier. Daardoor lijken het tekeningen voor in een informatief boek. Dat zorgt ervoor dat de tekeningen niet zo goed bij de rustige verhalen passen waarin weinig gebeurt. Dat wil niet zeggen dat de tekeningen niet het bekijken waard zijn. Op de tekeningen is van alles te ontdekken en ook de pastelkleuren waarmee ze zijn ingekleurd, zorgen ervoor dat het een speciaal boek is!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangenvan Bette Westera.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.