Oog om oogBuddy Tegenbosch

Terug naar lijst
 

Oog om oog

Titel: Oog om oog
Auteur: Buddy Tegenbosch
Uitgeverij: Van Goor, 2015
ISBN: 978 90 00 34759 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Wraak

Voordat je dit boek gaat lezen, moet je één ding weten:
dat het me spijt.
En dat ik het de volgende keer weer zou doen.

Dit zijn de eerste woorden van ‘Oog om oog’. Een gewaagde intro, want dit schept verwachtingen. Je weet direct dat er iets heftigs in dit boek gaat gebeuren. Misschien zelfs iets wat tegen alle regels ingaat. Ook de noodzaak van wat er te gebeuren staat is met deze zinnen duidelijk gemaakt: de ik-persoon heeft spijt, maar ondanks dat wil hij zijn actie niet terugdraaien. Vanaf het omslag staart een blauw, boos oog je aan vanaf een witte achtergrond. ‘Oog om oog’ staat er, als een soort wenkbrauw, boven. Je verwacht een heftig, emotioneel verhaal. En als je verwachtingen schept, moet je ze nakomen. Of liever nog: overtreffen. Hier is Buddy Tegenbosch met zijn prettige, toegankelijke schrijfstijl zeker in geslaagd. Het verhaal boeit vanaf het begin.

‘Oog om oog’ is gesplitst in twee delen. In het eerste deel wisselen heden en verleden elkaar af. De cursieve tekst vertelt over het verleden van Jaap-Jan. Door een verhuizing komt hij in een nieuwe omgeving en op een nieuwe basisschool terecht, waar hij Ivars doelwit wordt. Zijn hele schooltijd wordt Jaap-Jan gepest. Andere hoofdstukken vertellen over het heden van diezelfde jongen, die tegenwoordig J-J heet. Dapper maakt hij heel bewust de keuze het helemaal anders te gaan doen. Hij begint aan een studie psychologie, maakt vrienden en laat het verleden achter zich. Alhoewel? J-J wordt gekweld door onzekerheid. Aan het eind van dit eerste deel voelt het alsof je J-J goed kent. Je leeft dan ook automatisch met hem mee als Ivar in zijn leven verschijnt. Opnieuw.

Eigenlijk vormen deze eerste tweehonderd pagina’s een intro. Een boeiende en noodzakelijke intro weliswaar, maar evengoed is het wachten geblazen op het tweede deel (van honderd pagina’s) en duurt de aanloop daarnaartoe wat lang. Waar blijft die wraak waar de titel op gebaseerd is? Tijdens het lezen voel je al aankomen dat het er in het tweede deel echt op aankomt. Dat J-J daar definitief zijn verleden overwint. Óf dat het verleden hem inhaalt en alles gruwelijk misloopt. Die vraag – winnen of verliezen? – zorgt voor een spanning die maakt dat je steeds sneller door de hoofdstukken vliegt naarmate het verhaal vordert.

J-J wil wraak. Om zijn doel te bereiken doet hij zelfs dingen die illegaal zijn. Dit nodigt jou als lezer uit om een eigen mening te vormen. Heb je begrip voor J-J’s acties of wil je hem tot een halt roepen?

De levens van de personages zijn zodanig met elkaar verweven dat het wat ongeloofwaardig wordt. Dat neemt niet weg dat ‘Oog om oog’ een bijzonder boek is. Veel boeken over pesten zijn geschreven voor een iets jongere doelgroep. Het is fijn dat Buddy Tegenbosch zich richt op young adults, en op de gevolgen die pesten ook jaren later nog kunnen hebben. Die gevolgen en haatgevoelens kunnen groot zijn. Dat laat J-J je wel zien.

Karine.

Leestip: ‘Een andere Elliot’ van Graham Gardner is een ander heftig en boeiend boek over pesten en gepest worden.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.