OntvoerdAgave Kruijssen

Terug naar lijst
 

Ontvoerd

Titel: Ontvoerd
Auteur: Agave Kruijssen
Uitgeverij: Lannoo, 2013
ISBN: 978 94 014 1214 8
Illustraties: Anna Tyurina

Terug naar lijst

Onthoofde liefde met of zonder paardenfruit

Marga hoort haar moeder roepen… maar ze is niet van plan om een nette jongedame te worden met haar haren stijf in de krul.

Dan komt Hendrik, de stalknecht, zomaar op een dag aangelopen en dat verandert de boel. Eerst redt Hendrik haar van de nimfen op de hei. Daarna is er een spraakverwarring over het paard, heet hij Cupido of Appel? Het is wel een appelschimmel. Moeder wil niet dat Marga op een paard, zonder dameszadel, over de hei galoppeert. Ze moet binnen blijven en naaiwerkzaamheden verrichten. Dat was zo in 1642. Maar dat het verhaal zich eeuwen geleden afspeelt heeft schrijfster Agave Kruijssen niet vermeld. Daar kom je tijdens het lezen pas achter.

Haar moeder roept de hulp in van haar broer de heer Coldenhove, oom Rudolf. Marga moet een  jaar bij hem gaan wonen. Dan zal ze leren wat het is om een nette dame te zijn.

Maar Marga is Marga… Ze schrijft Hendrik een brief dat hij ’s nachts op haar moet wachten, om samen weg te lopen. Hendrik twijfelt maar doet dan toch mee.

Onderweg beleven ze heel veel avonturen en gaan ze steeds meer voor elkaar voelen. Hendriks vertrouwen in Marga groeit en hij durft eindelijk zijn eigen gruwelijke levensgeschiedenis aan haar te vertellen. Het blijkt dat ze samen meer gemeen hebben dan ze dachten. Ook Hendrik is voor iets op de vlucht. Kent ook hier de liefde geen grenzen?

Het einde is heel spannend en verrassend...

Achterin het boek staat een nawoord. Dit verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De bronnen zijn de gerechtstukken van het proces van Agnes van Raesfelt tegen Hendrik Everts in 1642. In het nawoord wordt ook dieper ingegaan op de personen die in dit boek meespelen. Ze hebben dus echt bestaan… Ook alle gebouwen en kastelen uit het verhaal hebben de eeuwen overleefd. Als je de route uit het boek volgt, kun je alle kastelen gaan bekijken. Zo reis je mee in het verhaal en word jij je eigen hoofdrolspeler.

‘Ontvoerd’ is een spannende historische roman. Op de voorkant zie je een paard, de eerste indruk is die van een romantisch meisjesboek. Er gebeurt veel in het verhaal en veel verschillende mensen, nimfen en faunen spelen mee, dus houd je aantekenboekje maar paraat, zodat je af en toe op kan schrijven wie wie is. Maar van dit boek word je ook weer wijzer en leer je veel over hoe mensen in die tijd leefden. Het is voor ons nu onvoorstelbaar dat een meisje niks te vertellen heeft en dat het belangrijk is dat ze een goede echtgenoot treft om de eer van haar familie rechtop houden.

Een uitdaging voor wie eens een ander leesfeestje wil houden.

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.