Ontsnapt aan de TalibanAndré Boesberg

Terug naar lijst
 

helaas, we hebben nog geen foto van deze auteur!

Titel: Ontsnapt aan de Taliban
Auteur: André Boesberg
Uitgeverij: Lannoo, 2007
ISBN: 978 90 8568 222 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Weg met de Taliban!

" ‘Ik heb nog een stom verhaal,' zegt Obeid. Hij grinnikt alsof hij dronken is en tikt met zijn vingers tegen zijn glas. ‘Gisteren werd een jongen van een jaar of achttien aangehouden door de religieuze politie, omdat hij muziek maakte.' ‘Muziek maakte... had hij een instrument bij zich?' ‘Hij reed op een fiets en ringde met zijn bel.' ‘Dat verzin je.' ‘Ik zweer je, het is echt gebeurd. Door twee Talibansoldaten is hij in elkaar geslagen omdat hij met zijn fietsbel zogenaamd muziek maakte.' Obeid leunt achterover alsof hij het grappig vindt. ‘Iedereen is gek in dit land,' zeg ik zacht."

Soheil is twaalf en elke dag hoort hij meer verhalen zoals dat van zijn goede vriend Obeid. Want hij woont in Afghanistan, waar de Taliban aan de macht zijn. De Talibansoldaten kunnen vaak niet lezen en staan regelmatig stijf van de drugs, maar toch hebben ze het recht om mensen op te pakken of in elkaar te slaan, zonder een echte reden. Vrouwen moeten een boerka dragen, een sluier waardoor je niets van hun gezicht ziet; en mannen een lange baard en een tulband. Soheil vindt de tulband verschrikkelijk, hij is warm en zijn hoofd jeukt de hele dag. Met Obeid en Monier, een andere vriend, maakt Soheil regelmatig plannen om te vluchten.

" ‘Ik wil niet mijn hele leven in dit land wonen,' zeg Obeid. ‘Wie weet hoe lang die gekken nog aan de macht zijn? Ik wil films zien en naar muziek luisteren, verliefd worden op een meisje en niet op een boerka.'"

Dan moet Soheils vader onderduiken; hij blijkt, net als de moeder van Obeid, voor ‘de organisatie' te werken, het verzet. Al snel zijn ook Obeid, zijn moeder en zijn zusje niet meer veilig in Afghanistan; ze moeten het land uitvluchten. Net als Soheil komen ze terecht in Nederland, waar Soheil nu op het vwo zit. Want ja, Soheil bestaat echt en André Boesberg baseerde dit boek op zijn verhaal.

Het eerste deel van ‘Ontsnapt aan de Taliban' is een verslag over Soheils dagelijks leven; grappig, maar soms ook serieus. Als ze moeten vluchten, wordt het boek echt spannend! En wat zo goed is aan dit boek, is dat de Afghanen tijdens het lezen echt voor je gaan leven. Niks geen onderdrukt, zielig volk, maar slimme mensen die voor zichzelf op kunnen komen, zoals Soheils vader en Obeids moeder. Zij deden hun uiterste best om de Taliban hun land uit te krijgen, niet met geweld, maar door mensen met elkaar te laten praten. Ondertussen zijn de Taliban niet meer aan de macht, maar is de situatie in Afghanistan nauwelijks verbeterd. Dat stemt je wel een beetje droevig; en je beseft voor de zoveelste keer dat je blij mag zijn dat je híer bent geboren...

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.