OnruststokersCatherine Barter

Terug naar lijst
 

Onruststokers

Titel: Onruststokers
Auteur: Catherine Barter
Uitgeverij: Lemniscaat, 2017
ISBN: 978 90 477 0935 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Glassplinters op je huid

Heb je er altijd recht op om de waarheid te weten? Ook als die waarheid niet zo prettig is om te horen?

Alena vindt van wel. Toen ze drie was, overleed haar alleenstaande moeder en sindsdien zorgt haar negentien jaar oudere halfbroer Danny voor haar, samen met zijn vriend Nick. Alena kan zich vrijwel niets van haar moeder herinneren. Maar nu ze vijftien is, begint ze nieuwsgierig te worden. Bij Danny en bij Nick kan ze met haar vragen niet terecht, want Danny wordt woedend als ze over hun moeder begint en klapt vervolgens dicht.

Maar ik had mijn lesje geleerd. Dingen waar je het maar beter niet over kunt hebben. Danny en ik gingen een hele tijd onhandig en voorzichtig met elkaar om, alsof we onder de glassplinters zaten en er stukjes van bleven vinden op onze huid.

Alena is een dwarse puber die – net als veel andere vijftienjarigen – besluit dat ze oud en wijs genoeg is om haar eigen plan te trekken. Tegen het uitdrukkelijke verbod van Danny in begint ze toch in het verleden te graven. Danny is overbezorgd, vindt ze. Sinds er een aanslagpleger in Londen actief is, die bommen legt in supermarkten, mag ze zelfs niet meer alleen over straat. Belachelijk! Ze is vijftien!

‘Onruststokers’ speelt zich af tegen het decor van een achterstandswijk in Londen, een wat morsige flat en de alternatieve koffiebar van Nick; een plaats waar Alina dolgraag komt, maar die ook het doelwit blijkt voor aanslagen. Danny en Nick hebben allebei hun redenen om Alina te willen beschermen. Het gevolg is dat hun bezorgdheid averechts werkt: Alina schopt tegen schenen en gaat met oogkleppen op te werk om de waarheid omtrent haar moeders dood boven de tafel te krijgen. Met alle gevolgen van dien.

Catherine Barter heeft met ‘Onruststokers’ een heerlijk complexe roman geschreven. Je kunt heel goed met Alina en haar frustratie meevoelen. Danny en Nick zijn fantastische pleegouders, maar een puber moet zich zo nu en dan tegen iemand afzetten, en dan het liefst tegen de mensen die om haar geven. Daarbij werkt Alena zich gigantisch in de nesten. Ze denkt zwart-wit, in waarheid en in leugens, maar ontdekt gaandeweg dat de wereld zo niet in elkaar zit.

Het is onmogelijk om in een paar woorden te zeggen waar ‘Onruststokers’ over gaat. Het is een boek over vriendschap en houden van. Het gaat over de waarheid, al blijkt dat er meer dan één waarheid bestaat. Het gaat over eerlijkheid en leugens, al zijn sommige leugens leugens om bestwil. Het gaat over opgroeien en over fouten maken en de consequenties van je fouten accepteren. Maar bovenal is ‘Onruststokers’ een prachtige roman over volwassen worden. Met alle onrust die daarbij hoort.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen waarin mensen veel voor elkaar verzwijgen? Lees dan de recensie van Wij leugenaars van E. Lockhart.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.