OneindigRachel Ward

Terug naar lijst
 

Oneindig

Titel: Oneindig
Auteur: Rachel Ward
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 47704348
Illustraties:

Terug naar lijst

Eeuwig leven

Het is er eindelijk, het slotboek van de ‘Deadline’-trilogie. Na ‘Deadline’ en De chaos’ rondt Rachel Ward haar spannende serie af met de titel ‘Oneindig’. ‘Oneindig’ sluit direct aan op ‘De chaos’: Adam, Sarah en hun dochtertje Mia hebben de ramp in Londen van 2027 overleefd en houden zich schuil in een afgelegen bosgebied. Aangezien iedereen na Adams televisieoptreden, waarin hij de inwoners van Londen waarschuwde voor de naderende ramp, weet van zijn gave om de sterfdatum van mensen in hun ogen te lezen, is het gezin op de vlucht.

Ook de Engelse regering zit achter Adam aan. Zij wil namelijk dat Adam helpt de orde in het land te herstellen, door aan te geven welke mensen nog lang zullen leven en welke binnenkort zullen sterven. Aan de mensen die niet lang meer hebben, zal geen hulp meer worden geboden. ‘We hebben mensen zoals jij nodig (...) Jij kunt ons helpen de toekomst te begrijpen. (...) We willen begrijpen hoe die gave van jou werkt. Je zou een enorme aanwinst voor ons kunnen zijn. Je zou een leider kunnen worden.’

Adam voelt er niets voor mee te werken en verzet zich. Hij wordt aan allerlei tests en leugendetectors onderworpen. Onderzoeker Saul is het meest bedreigend: hij heeft dezelfde gave als Adam, met als enige verschil dat hij nummers pas ziet vlak voordat hij de persoon in kwestie doodt. Hij wil Adams gave volledig bezitten en deinst er niet voor terug Adam te vermoorden.

Ook Mia is niet veilig voor de onderzoekers. Aan het einde van ‘De chaos’ kon je lezen dat Mia de sterfdatum van Adams oma overnam. De onderzoekers trekken daaruit een geweldige conclusie: ‘Ze kan zichzelf vernieuwen. Ze kan... eeuwig doorleven.’ Maar terwijl de onderzoekers zich blind staren op het eeuwige leven, beseffen Adam en Sarah wat er echt toe doet: het gaat niet om een zo lang mogelijk leven, het gaat erom dat je liefde hebt in je leven. ‘Die is het waard om voor te sterven.

Oneindig’ leest als een thriller. Doordat je steeds één hoofdstuk door de ogen van Sarah meekijkt en één door die van Adam, wordt veel informatie een tijd achtergehouden. Rachel Ward weet hoe ze spanning op moet wekken. Jammer is dat ze soms wel erge clichézinnen gebruikt, zoals ‘Ik voel een steek van verdriet net onder mijn ribben als ik me realiseer dat ze er niet meer is.’

Als je de eerste twee delen van de trilogie niet gelezen hebt, is het beter die te lezen voordat je aan ‘Oneindig’ begint. De personages zijn anders te weinig uitgewerkt, waardoor je minder makkelijk met ze meeleeft, en bepaalde gebeurtenissen die eerder hebben plaatsgevonden, zoals tussen Sarah en haar vader, zijn moeilijk te begrijpen. Verder is ‘Oneindig’ een spannend boek waar je je een aantal uren goed mee vermaakt.

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.